OKO 2500 GRAĐANA POHRLILO PO E-OSOBNU: Djeca do 18 godina ne plaćaju prvu

Foto: Davorin Visnjic

Od ponedjeljka se podnose zahtjevi za nove osobne iskaznice koje se uvode zbog novih sigurnosnih standarda Europske unije. E-osobne druge generacije predstavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na presici u NSK.

Građani zainteresirani za nove osobne

‘Jutros je zaprimljeno oko 2500 zahtjeva naših građana, to je vrlo optimističan broj, govori o interesu građana’, kazao je ministar Božinović na presici naglasivši kako je riječ o kompleksnom poslu koji je na razini EU trajao otprilike dvije godine. ‘Uredbom se izjednačavaju parametri osobnih u Hrvatskoj s parametrima osobnih u drugim članicama EU. Povećali smo i sigurnost osobnih, ugradnjom biometrijskih karakteristika može se nedvojbeno uvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Omogućava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu egrađani’, pojasnio je Božinović te napomenuo kako se nove osobne iskaznice izdaju na rok od pet godina, imaju funkcionalnost i zdravstvene iskaznice te je integriran i matični broj osiguranika.

Djeca do 18 godina ne plaćaju prvu osobnu

‘Svako prvo redovno vađenje osobne za djecu i mlade do 18 godina bit će besplatno’, rekla je Željka Josić iz Ministarstva za demografiju i mlade na dan kada na snagu stupa i Novi pravilnik o cijeni osobnih iskaznica kojim će one poskupjeti.

Svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije. Postojeće im vrijede do roka koji je otisnut na njima, a prema posebnoj odluci koja je donesena zbog koronavirusa, osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. vrijede bez obzira na datum isteka na osobnoj, i to najdulje 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije.


Komentari