Ogromna šteta! Trebat će 30 godina da se Medvednica vrati u prijašnje stanje i to samo ako ne bude novih razornih oluja

Screenshot Index

Nedavno olujno nevrijeme na Medvednici je ostavilo ogromnu štetu, čiji se razmjeri još zbrajaju i znat će se tek nakon završetka sanacije porušenih stabala, kojih je prema sadašnjim procjenama oko 30 tisuća.

No, nije stradala samo Medvednica nego i parkovi u gradu u kojima su šumari prebrojili oko 1400 srušenih stabala, od toga 500 samo u Maksimiru, doznaje Index.

U Hrvatskim šumama ovu oluju uspoređuju s onom iz 2014. godine koja je nanijela ogromne štete na Medvednici. Procjenjuju da je ovogodišnja zahvatila dvostruko veću površinu, ali da je nanijela upola manju štetu. Smjer vjetra, naime, bio je gotovo identičan pa nisu jako stradala mlada stabla koja su narasla od 2014. godine.

“Velike štete od vjetra imamo jer je uglavnom riječ o prezrelim stablima koje je trebalo odavno ukloniti, ali to se posljednjih 30 godina nije radilo”, kaže Damir Miškulin, voditelj zagrebačke Uprave šuma. Smatra da se šumom nije ispravno gospodarilo zbog straha od javnosti koja se digne na stražnje noge čim se pipne neko stablo na Medvednici.

Stotinjak radnika Hrvatskih šuma još će mjesecima čistiti Medvednicu od porušenih stabala. Vjeruju da će ih sve očistiti do početka zime, a u ožujku i travnju sljedeće godine krenuli bi s pošumljavanjem, a na gustu šumu ljubitelji Medvednice će čekati više od 30 godina, i to ako ne bude novih razornih oluja, piše Index.


Drvnu industriju ne zanimaju srušena stabla

“U javnosti su se pojavile glasine da smo presretni što je vjetar porušio stabla i da trljamo ruke zbog zarade, ali to nije istina. Bukva se ne siječe kada je, kao sada, puna soka jer lako istruli. Drvnoj industriji takvo drvo nije zanimljivo”, kaže Miškulin.

Većina porušenih stabala tako će završiti u ogrjevu. Prodaja ogrjevnog drva ni približno neće šumarima nadoknaditi štetu od oluje. Procjenjuje se da će samo na izvlačenje srušenog drveća potrošiti nekoliko milijuna kuna.

Komentari

loading...
-->