Ograničava se monopol ‘nad adventskim kućicama’? Nova pravila zagrebačkog adventa: Dobivat će bodove, a Tomašević ‘veto’

Foto: Facebook

U otvorena savjetovanja Grada Zagreba upućen je i dokument kojim će se pokušati riješiti uvijek aktualno, pa čak i u proljeće, pitanje zagrebačkog adventa.

Točnije, dokument se zove Nacrt prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene. U njemu se uređuju odluke vezane uz korištenje površina javne namjene. Javno savjetovanje otvoreno je od 15. travnja do 15. svibnja ove godine.

Najvažnije odrednice Nacrta prijedloga o davanju u zakup javnih površinama jest – procedura.

Foto: Zagreb.info

“Unapređenja procedure davanja u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene za vrijeme božićnih blagdana uvođenjem novog modela dodjele lokacija s mjestima na površinama javne namjene za postavljanje pokretnih naprava za organiziranje manifestacija povodom božićnih blagdana”, stoji u obrazloženju dokumenta.

No, što to zapravo znači?

Bodovne ljestvice za Advent

Naime, ako prijedlog prođe javno savjetovanje i Gradsku skupštinu to znači da će o tome tko smije imati kućicu i još važnije – gdje, odlučuje Povjerenstvo kojeg imenuje gradonačelnik.

“…postupak javnog natječaja provodi posebno povjerenstvo za provođenje javnog natječaja dodjele površina javne namjene za organiziranje manifestacija povodom božićnih blagdana koje ima predsjednika i najmanje šest članova te njihove zamjenike, a koje osniva i imenuje gradonačelnik”, stoji u dokumentu.

Foto: Zagreb.info

Također, pristigle ponude vrednovat će Povjerenstvo na temelju bodovne ljestvice, a “prema sljedećim kriterijima: kreativnost i inovativnost, raznolikost programa, uređenje/prigodno ukrašavanje lokacije i primjena ekoloških rješenja, dužina trajanja i broj predviđenih događanja, održivost koncepta manifestacije, raznolikost i kvantiteta promotivnih aktivnosti manifestacije, sposobnost i iskustvo ponuditelja i kvaliteta organizacije.”

Navodi se u dokumentu koji je u savjetovanju do 15. svibnja i da se propisuje “da je najbolja ponuda ona ponuda koja ispunjava uvjete javnog natječaja i koja ostvari najveći broj bodova iz navedenih kriterija, a ako dvije ili više ponuda imaju najveći broj bodova, najbolja ponuda je ona ponuda koja je ostvarila veći broj bodova iz kriterija kreativnosti i inovativnosti, a ako ponude imaju isti broj bodova iz kriterija kreativnosti i inovativnosti, prednost ima ona ponuda koja je ranije podnesena”.

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Proširili konkurenciju

Novost u ovom dokumentu, a kojeg nije bilo u prethodnim natječajima je i konkurenacija. I proteklih godina smo se naviknuli da određeni ugostitelji na Advent dolaze s nekoliko različitih kućica odnosno ponuda.

foto:Ana Korenić

Ovoga put, ako i kada prođe Skupštinu, Povjerenstvo će ugostiteljima smjeti dodijeliti najviše do 25 posto lokacija, a razrađuje se i postupanje ako su ponude istog ponuditelja najbolje ponude za lokacije s mjestima kojima se prelazi utvrđeni postotak.

No, možda najzanimljiviji dio dokumenta koji je u javnom savjetovanju jest onaj koji dopunjuje već propisanu normu, a to je da gradonačelnik može neposredno dodijeliti lokaciju povodom uskrsnih i božićnih blagdana u sklopu kojih se ne organizira prigodna prodaja i pružanje ugostiteljskih usluga.

Komentari