OGORČENI STUDENTI: ‘Upisali smo fakultet, a doma ćemo se vratiti s diplomama odjela!’

Marko Lukunic/PIXSELL

Zapalili su sedam svijeća.

Podsjetimo, u tijeku je potvrđivanje transformacije Hrvatskih studija u odjel, a ogorčeni studenti okupili su se pred rektoratom te prosvjeduju u znak neslaganja s ovakvom odlukom i  igranjem s njihovim sudbinama.

Stotinjak studenata okupljenih pred rektoratom, naoružani transparentima s natpisima “Rektore Boras ne priznajemo poraz”, zapalili su sedam svijeća za sedam odjela Hrvatskih studija te su poručili da žele “fakultet, a ne odjel”. Također su održali i minutu šutnje za HS, uz prigodnu limenu glazbu.

Jelena Debeljak
Jelena Debeljak

Studentima su podršku iskazali i profesori, koji su prisustvovali prosvjedu. Podsjetimo, Hrvatski studiji proglašeni su najboljim društveno – humanističkim učilištem u cijeloj zemlji, stoga nije jasno zbog čega je donesena sporna odluka s kojom se nisu složili niti sami profesori.

Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

“Zašto je status odjela bolji od statusa fakulteta za Hrvatske studije? Mi zasad odjel postajemo bez pravne osobnosti, a pola toga ostaje neobjašnjeno i dosta se stvari dogodilo mimo našeg znanja. Proglašeni smo najboljim društveno-humanističkim učilištem, a danas ne možemo postati fakultet, pa tako ni dobiti autonomiju. Na taj se način Hrvatski studiji neće razvijati niti napredovati, stoga prosvjedujemo sa željom da dobijemo status fakulteta.”, objašnjava nam jedna od studentica Hrvatskih studija.

Kako kaže, oni su upisali fakultet, a na kraju će se doma vratiti s diplomama odjela.

“Problem se javlja i s Filozofskim fakultetom Družbe Isusove koji nisu ispunjavali sve uvjete, a gotovo su preko noći postali faks, a danas oni odlučuju o budućnosti Hrvatskih studija?! FFDI više nije odjel Hrvatskih studija i potpisali su Ugovor o položaju i djelovanju u sastavu Sveučilišta u Zagrebu. Kao što je i sam profesor Janović kazao, ne vidimo razlog zašto bismo prvo trebali postati odjel da bismo dobili status fakulteta.”, kaže ova studentica.

>>>HRVATSKI STUDIJI POSTAJU ODJEL: Studenti prosvjeduju


Komentari