Ogorčeni profesor progovorio o mračnoj strani školstva: Otkrio što se događa iza kulisa

Zagreb.info

Učenici gornjogradske gimnazije je unatoč 700 sati izostanaka dozvoljeno da 13 neocijenjenih predmeta položi preko ispita pred povjerenstvom. Razredno vijeće je bilo primorano dozvoliti joj polaganje predmeta jer su svi izostanci bili opravdani iako se radilo o opravdajima kao što su “urasli nokat i prehlade te opravdanja koja je u školu donosio otac učenice”, objašnjava Josip Tičić, profesor povijesti u toj gimnaziji, za Jutarnji.hr.

Na ispit kod profesora Tičića učenica je izlazila čak šest puta što je suprotno zakonu prema kojem se ispit pred povjerenstvom ne može ponavljati, a jednom dobivena ocjena pred tim tročlanim nastavničkim tijelom je i konačna ocjena.

Deset predmeta je uspjela položiti pred ispitnim povjerenstvima, ali je iz fizike, matematike i povijesti ocijenjena negativno.

Viša prosvjetna inspektorica Željka Duk je 9. listopada 2018. ukinula odluku Nastavničkog vijeća nakon što joj se obratio otac učenice. Školi je naložila da učenici omoguće ponovni izlazak na ispite ta tri predmeta. Nastavničko vijeće se žalilo zbog odluke inspektorice Duk koja je smatraju “neutemeljena i bez ikakvog uporišta favorizira jednog roditelja i jednu učenicu”, ali uatoč tome su morali izvršiti odluku inspekcije.

Fiziku i matematiku je položila do kraja 2018. godine, a na peti ispit iz povijesti nije ni izašla jer se učenica nije osjećala dobro. O tome nikada nisu priložili nikakvu liječničku potvrdu. Novi termin za polaganje popravnog ispita iz povijesti je bio 5. veljače što je više od 5 mjeseci zakašnjenja od zakonski propisanog krajnjeg roka za polaganje popravnih ispita za školsku 2017./2018. godinu. Učenica niti 5. veljače nije pristupila ispitu jer je njen otac zabranio da ga polaže dok je profesor Tičić u povjerenstvu.

Zbog svega je Josip Tičić na adrese nadležnih institucija poslao desetak dopisa u kojima upozorava da u ovom slučaju prosvjetna inspekcija grubo krši zakonske odredbe, narušava jednakost učenika te profesionalno i ljudsko dostojanstvo profesora.

 


Komentari