Ogorčeni građani oštećeni u potresu: ‘Lijepo je što nam dolaze nakon dva mjeseca, ali moj glas neće dobiti, ni Plenković, niti Bandić’

CROPIX

Vlasnicima domova sa žutom naljepnicom pod egidom »privremeno neupotrebljivo« pravo na sufinanciranje najma se ne priznaje, a takvih je u Zagrebu i okolici najviše.

Tjedan dana nakon što je uz zvižduke prosvjednika HDZ-ova saborska većina brzopotezno raspustila parlament kako bi požurila na predstojeće izbore, a da pritom nije izglasala zakon o obnovi Zagreba, Vlada je jučer poslala »ekspertni tim« Ministarstva državne imovine u Studentski dom »Cvjetno naselje«, piše Novi list.

U studentskim sobama, kao što je poznato, smješteni su građani čiji su stanovi zbog zagrebačkog potresa 22. ožujka postali privremeno ili potpuno neupotrebljivi, a odlukom Vlade omogućeno je dijelu građana da podnesu zahtjev radi ostvarivanja prava na sufinanciranje najma nekog od stanova u državnom vlasništvu.

Problem je, međutim, nastao što to pravo mogu dobiti građani čiji su stanovi ili kuće dobili crvenu oznaku kao potpuno neupotrebljive nekretnine, dok se vlasnicima domova sa žutom naljepnicom pod egidom »privremeno neupotrebljivo« isto pravo ne priznaje.

Potonjih je vlasnika u Zagrebu i okolici najviše.

Ministar državne imovine Mario Banožić jučer je u studentskom naselju simbolično otvorio pisarnicu ministarstva koja bi od građana zaprimala potrebne zahtjeve za najam stanova, što bi bitno ubrzalo sam postupak umjesto obijanja šaltera i naknadnog dolaženja zbog manjkave dokumentacije

Od 600 privremenih stanara »Cvjetnog«, zasad tek manji broj njih može realno računati na alternativne stanove.

Ako je to bio pokušaj političkog marketinga i popravljanje štete vladajućih uoči parlamentarnih izbora, raspoloženje tamošnjih stanara neće im baš ići u prilog.

Ekipa Novog lista susrela se s privremenim stanarima naselja koji nisu krili ogorčenje, niti se libili pokoje ironične opaske na račun najmoćnijih političara.

“Lijepo je što nam dolaze nakon dva mjeseca, ali moj glas neće dobiti, ni Plenković, niti Bandić”, rekla je vlasnica jednog stana u starozagrebačkoj zgradi koja je dobila famoznu žutu naljepnicu.

Njezina susjeda iz donjogradske četvrti Tanja Šorman »sretna« je vlasnica stana u zgradi pod crvenom oznakom.

“Zajedno s mužem imam stan na zelenom valu. Dobili smo crvenu oznaku, zatvorili su nam struju, plin i vodu, no, računi nam uredno stižu i dalje”.

“Mi bismo trebali ući u priču za najam stana od države, ali mi i dalje nije jasno hoćemo li se naći u situaciji da plaćamo režije i druge troškove za oba stana pa da cirkus bude kompletan”.

“Nama još nitko ne govori ništa. Ja sam na plaći od 2.000 kuna, na skraćenom radnom vremenu, a suprug je umirovljeni hrvatski branitelj s 2.500 kuna mirovine”.

“Nema šanse da ćemo izdržati nekakve dodatne troškove s 4.500 kuna mjesečno. Neću biti prosta pa ću reći da su država i Grad Zagreb dva brata uboga. Krasno su se dogovorili”, rezignirana je bila Šorman.

Među novopridošlim stanarima nalazi se i umirovljenica Stana Jelenić, svojevrsna veteranka zagrebačkog podstanarstva, jedinstven primjer ciničnog odnosa države i Grada Zagreba prema vlastitim građanima, kako piše Tportal.

“Živim kao podstanarka u Zagrebu još od 60-ih godina prošlog stoljeća. Više i ne znam koliko sam puta morala seliti. Tek što sam došla u grad 1964. dogodila se velika zagrebačka poplava.

Doživjela sam i dva požara, i sad još i potres. Godinama živim u državnom objektu za najam, rekla bih u državnoj sobi od 12 četvornih metara površine, u srcu Zagreba, na Opatovini, s odraslom kćeri.

Naravno da nema mjesta ni za wc. Toalet i voda su nam vani. Kad sam tražila stan od Grada Zagreba, rekli su mi da nisam zaslužni građanin.

Nisam uspjela dobiti stan ni preko socijalne službe koja je zaključila da nisam socijalni slučaj. Jednostavno su me otpilili, nisu pokazali ni malo skrupula. Zdravlje mi je sve gore i borim se s kroničnim bolestima.

Imam malu mirovinu, a kći plaću od tri tisuće kuna. Znam da Zagreb i država imaju stanove koji zjape prazni.

Meni ne treba nitko plaćati najam, ja sam spremna sama podmiriti troškove najma, samo da dobijem neki običan stan od 40, 50 kvadrata.

Cijeli život sam pošteno radila. Veći dio radnog vijeka provela sam u Nami kao prodavačica.

Teško je kad stalno nailaziš na zatvorena vrata, a starost kuca na vrata”, pojadala se Jelenić čija je »izba« u srcu grada dobila tzv. žutu oznaku.


Komentari