OGLASIO SE GLASNOGOVORNIK SUDA: Mamić moli da ‘leži’ u BiH, evo što sada slijedi i koji su izgledni scenariji

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Bivši trener Dinama Zoran Mamić prošlog je tjedna ponovno otputovao u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Mamić bi u Zagrebu trebao biti najkasnije do 26. travnja jer će mu tada na zagrebačkom Županijskom sudu biti određen datum početka izdržavanja zatvorske kazne. Međutim, na Županijski sud u Zagrebu jučer je stigla njegova molda da kaznu odsluži u – BiH. Glasnogovornik suda Krešimir Devčić objasnio je u utorak što sada slijedi.

“Sudac izvršenja odlučit će kad razmotri molbu, cijelu popratnu dokumentaciju i uslijedit će odluka”, rekao je Devčić za N1. Iako rokovi za donošenje te odluke nisu zadani, Devčić kako kako će ona “biti donesena u razumnom roku”.

Objasnio je i koji su sve mogući scenariji. “Da sudac prihvati takav prijedlog, ako smatra da je osnovan, pa će se obratiti nadležnim tijelima BiH putem našeg ministarstva pravosuđa. Također, dakako, može ne prihvatiti zahtjev. U tom slučaju ide se putem koji određuje naš zakon o izvršenju kazne zatvora”. Devčič je otkrio i je li se ovakva situacija mogla spriječiti.

“Uvijek je naknadna pamet ‘najbolja’, ali gledate individualno svakog optuženika. Ako vam se okrivljenik uredno odaziva na sudske pozive, javlja se, obavještava sud o izostancima… onda vi to i cijenite. U tom kontekstu unaprijed se ne može znati hoće li se ili neće dogoditi ovakva situacija”, zaključuje Devčić.

Reagirao i Vrhovni sud

Osim toga, u utorak je na jučerašnju Jure Martinovića, državnog tajnika Ministarstva pravosuđa, reagirao Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Naime, Martinović je na pitanje da li se odlazakZorana Mamića u BiH mogao spriječiti, odgovorio:

“Teoretski rečeno i procesno pravno bilo je to moguće da je sud smatrao da postoje razlozi da se izreče mjera opreza. Sud je u trenutku kada je izricao presudu, dakle vrhovni sud, nije smatrao to neophodnim s obzirom na dosadašnji, neometani tijek postupka kom je Zoran Mamić nazočio svim raspravama i ponašao se u cijelosti prema pravilima Zakona o kaznenom postupku”.

Iz Vrhovnog suda pak ističu kako oni nisu mogli odrediti mjere opreza jer nije prvostupanjski sud. Poručili su i da posao državnog tajnika nije tumačiti kakva je odluka sudbene vlasti u konkretnim predmetima mogla ili trebala biti.

Priopćenje Vrhovnog suda, koje potpisuje glasnogovornik, sudac Željko Pajalić, prenosimo u nastavku: “U povodu jučerašnje izjave državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave da je ‘teoretski … i procesno pravno bilo moguće’ da Vrhovni sud Republike Hrvatske prilikom donošenja odluke o žalbi na prvostupanjsku presudu izrekne mjere opreza upućujemo na sljedeće.

Prema članku 98. stavku 5. Zakona o kaznenom postupku mjere opreza nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti odnosno izvršnosti presude određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud. Dakle, Vrhovni sud Republike Hrvatske „teoretski i procesno pravno” ni u jednom predmetu u kojemu postupa kao drugostupanjski sud prilikom odlučivanja o žalbi na presudu prvostupanjskog suda nije mogao odrediti mjere opreza jer nije prvostupanjski sud. Takvo bi postupanje za svaki drugostupanjski sud u takvoj pravnoj situaciji bilo suprotno zakonu.

Osim toga, upozoravamo da nije posao državnog tajnika u izvršnoj vlasti, a niti bilo kojeg drugog predstavnika izvršne vlasti, tumačiti kakva je odluka sudbene vlasti u konkretnim predmetima mogla ili trebala biti. Takva tumačenja, a osobito ona koja su suprotna zakonima, ne doprinose vladavini prava te položaju sudbene vlasti kao samostalne i neovisne”.

Komentari