OGLASILI SU SE IZ GRADA! Što se zaista krije iza pobune oko Kina Europa?

flickr.com

Nakon što cijeloga dana u medijima imamo prilike čitati o tome da će Kino Europa biti zatvoren, a da bi se potom mogla čuti informacija kako će projekcije filmova ipak biti nastavljene u srijedu, iz Grada Zagreba su se oglasili oko cijele situacije.

Kako neslužbeno doznajemo iz Gradske uprave, Boris T. Matić cijelu je akciju je upakirao u borbu za kino, a riječ je zapravo o borbi za šank. Kao i veliku terasu u strogom centru Zagreba na atraktivnoj gradskoj lokaciji.

Kad je vidio da bi dio potpore kulturnjaka mogao izgubiti zbog naprasnog izbacivanja dva filmska festivala, Borisa T. Matića uhvatila je panika pa sada po medijima daje nesuvisle izjave gdje se pere i od vlastitih riječi i lažnih navoda kojim je za svoje materijalne interese htio dići hrvatsku javnost.

Naime, lažno je izjavio za hrvatske medije da Grad tamo misli smjestiti narodnjački klub, što je očigledna podvala jer Grad je to danas demantirao u priopćenju naglasivši da se takvo nešto ne može dogoditi jer je riječ o zaštićenom objektu i prenamjena nije moguća već isključivo kinoprikazivačka djelatnost.

Pročelnik Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić također se oglasio priopćenjem u kojem je iznio svoju stranu priče. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada uputio je 28. ožujka dopis zakupniku objekta Kino Europa na adresi Varšavska 3 kojim traži predaju poslovnog prostora ukupne površine 1.389,30 m2 za obavljanje djelatnosti: provođenje kulturno-umjetničkog programa te pružanja ugostiteljske usluge, a u dijelu poslovnog prostora specijalizirana knjižara za film. Ured konstatira da je Ugovor o zakupu poslovnog prostora sklopljen na određeno vrijeme od  1.6. 2009. do 1.6.2019. te prestaje istekom ugovorenog roka.

S obzirom da je očevidima, ali i prema zahtjevima zakupca zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja objekta što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, navodi se u dopisu, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posljetitelja i povećava troškove grijanja te .je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta.

Namjera je Grada kino prijaviti na Europske fondove, a  na tragu  pozitivnih primjera Prirodoslovnog, Etnografskog i Tehničkog muzeja. Za ovu proceduru važno je vlasništvo i posjed nad nekretninama. O tome svjedoči i primjer HPM-a gdje smo povukli 4,8 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Svakako treba istaknuti da se radi o zaštićenom objektu te da nema niti govora o prenamjeni objekta u neke druge sadržaje koji nisu vezani za kinoprikazivačku djelatnost.

Žao nam je da je Uprava kina, na čelu s g. Borisom T. Matićem odlučila Festivalu židovskog filma zatvoriti vrata. Ovu činjenicu nije potrebno komentirati”, stoji u priopćenju koje potpisuje Lušetić.

Kako će se rasplesti trakavica oko najpoznatijeg gradskog kina, preostaje za vidjeti.


Komentari