OGLASILA SE ZADRAVEC! ‘Ja sam na bolovanju zbog ozbiljnog zdravstvenog stanja i potrebno mi je liječenje’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Liječnica i smijenjena predstojnica Zavoda za radiologiju KBC-a Sestara Milosrdnica, Dijana Zadravec, govorila je o aktualnoj temi – stanju u bolnici.

Upitana kako je moguće da na bolovanju odlazi na sastanak s ministrom i dolazi na gostovanje u studio, rekla je: “Prvo ovako, ja sam na bolovanju zbog ozbiljnog zdravstvenog stanja i potrebno mi je liječenje. Molila sam gospodina Vatavuka da mi odobri korištenje starog godišnjeg, ali mi nije odobrio. Ostala sam na bolovanju, ali mi nije preporučeno da moram strogo mirovati”.

Rekla je i da joj se javilo i nekoliko liječnika iz četiri velike bolnice u Hrvatskoj koji su, tvrdi, naveli da su kad su počeli ukazivati na probleme u zdravstvenom sustavu dobili otkaze zbog navodnog mobinga.

Zadravec je komentirala i najavljenu konferenciju v.d. ravnatelja KBC Sestre Milosrdnice na kojoj bi, kako se spekulira, Vatavuk trebao dati ostavku. Ona bi trebala biti danas.

“Ne čudi me da je gospodin Vatavuk odlučio tako. Ono što je zapravio, ostat će zapamčen po tome. Moja nezakonita smjena. Mislim da je time izvršio svoju ulogu, pa sad može dati i ostavku. Mislim da je njegova misija time završena”, rekla je Zadravec.

“Nisam dobila strogo mirovanje, mogu govoriti. Njima je cilj da me ušutkaju. Sve je počelo nakon moje prijave županijskom DORH-u. Smijenili su me jer navodno rušim ugled bolnice. Kao što znamo, članak 38. Ustava daje slobodu govora pogotovo kada se to odnosi na korupciju”, dodaje.

Nadalje, Zadravec tvrdi da je njezina smjena apsolutno nezakonita. “Nezakonita je i prvostupanjska odluka gospodina Vatavuka i drugostupanjska odluka gospodina Dulibića. Nisu se poštovali Ustav ni zakon o zaštiti prijavitelja. Zakon dopušta ministru da utvrdi zakonitost tog pravnog akta. Ukoliko je nadzor objektivan, te nezakonitosti će biti ispravljene na način da ću ja biti vraćena”, rekla je.

Osvrnula se i na sastanak s ministrom Vilijem Berošem na kojem je, tvrdi, razgovarala o njezinoj nezakonitoj smjeni.

“Sumnjam da će i ako se dogodi da ministar uspije i pokrenuti taj postupak pravna služba to odraditi na objektivan način. Taj se postupak može provesti i po službenoj dužnosti, ali i na zahtjev stranke zainteresirane u postupku. Ja nisam štetila ugledu bolnice kad sam javno progovorila o kriminalnim radnjama”, istaknula je.

Drago joj je, kaže, da je ministar Beroš našao vremena za nju, ali se sastanak po njoj trebao dogoditi i ranije. “Razgovarali smo o mojoj nezakonitoj smjeni i nezakonitostima, ne o natječaju na koji sam se prijavila”, tvrdi.

Modernizaciju radiologije se koči, a jedini cilj je bio smijeniti nju, tvrdi. “Cilj je bio osigurati korist za privatne poliklinike”, rekla je.

“Radiolozi su u panici, ne mogu izdržati taj pritisak. Tko bi istupio javno kad vide kakav ja pritisak izdržavam? Oni su meni, 42 radiologa, dali podršku. Oni me zovu i pitaju kako nešto napraviti. Sad je sve u kaosu, Vatavuk se ne javlja na telefon. Želim se vratiti na mjesto predstojnice s kojeg sam smijenjena. Ja ne mogu biti smijenjena jer sam upozoravala na nepravilnosti i navodno rušila ugled bolnice”, naglasila je.

“Stojim iza svih svojih riječi, za sve imam dokaze. Nadam se da će DORH odraditi svoj posao. Sumnjam da će se sve moći istražiti u tri tjedna”, zaključuje za N1.

Komentari