OGLASILA SE PRAVOBRANITELJICA: ‘Epidemija i kriza potiču nasilje u obitelji, zabrinjavajuće su crne brojke’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Bez svijesti, u moždanoj komi i prepuna modrica u Klaićevu bolnicu u četvrtak je stigla djevojčica stara tek dvije i pol godine. Liječnici, kao i javnost, ostali su zgroženi ekstremno lošim stanjem malene koja je prevezena iz Nove Gradiške. Nije dugo trebalo da “isplivala” informacija kako je njezina obitelj poznata tamošnjem Centru za socijalnu skrb, a dijete je iz udomiteljske obitelji kod koje je bilo više od godinu dana vraćeno biološkom ocu i majci, koji su u petak ujutro uhićeni.

O uznemirujućem slučaju zanemarivanja, a moguće i zlostavljanja djevojčice, oglasila se i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, koja je odmah napomenula kako ju je ovako “zastrašujući slučaj stradanja djeteta duboko potresao”.

“Svaki ovakav slučaj mora se temeljito istražiti, a istodobno hitno poduzeti sve što je moguće za zaštitu sve uključene djece. U ovom konkretnom slučaju zatražili smo izvješća od policije i sustava socijalne skrbi te nadležnom ministarstvu preporučili provođenje nadzora nad postupanjem centra za socijalnu skrb. To je sve što zasad možemo reći o ovom slučaju”, govori Pirnat Dragičević.

Istaknula je pravobraniteljica poprilično tužnu činjenicu da je izloženost djece ozljedama, zanemarivanju pa i najtežim oblicima nasilja u obitelji u nas trajno prisutna.

“Dugotrajna krizna situacija, poput epidemije Covida-19, koja je donijela niz nepovoljnih utjecaja u životu obitelji i djece, dodatno je povećala sve ove rizike za djecu. Ono što pritom posebno zabrinjava su ‘crne brojke’, to jest brojni slučajevi koji ostaju neotkriveni i nevidljivi, budući da se zanemarivanje i nasilje u obitelji odvijaju ‘iza zatvorenih vrata’, objašnjava i dodaje kako je važno trajno djelovati na senzibiliziranju cijelog društva i kontinuirano provoditi edukativne kampanje i preventivne aktivnosti vezane uz ovakvu problematiku.

“To podrazumijeva i jačanje službi za podršku djeci, osiguravanje dovoljnog broja dobro educiranih stručnjaka za rad s djecom, savjetovališta za djecu, roditelje i obitelj, centre za pružanje podrške žrtvama kaznenih djela i slično”, ističe Pirnat Dragičević.

Naglašava i da o nasilju ne treba šutjeti te da od nasilja ne smijemo okretati glavu.

“Apelirala bih još jednom na sve koji znaju ili sumnjaju da je dijete zlostavljano ili zanemareno da to prijave. To se odnosi i na susjede, koji često mogu čuti ili vidjeti što se događa s djecom u njihovom susjedstvu, ali i na liječnike, odgojitelje, učitelje, stručne suradnike u školi, sve one koji su u kontaktu s djecom i mogu primijetiti znakove koji upućuju na zlostavljanje. Prijave mogu biti i anonimne, a onima koji se kolebaju i ne žele prijaviti nešto ‘u što nisu sigurni’, poručujem da je opravdano prijaviti i sumnju u zlostavljanje te da se od njih ne očekuje da dokažu da se ono stvarno dogodilo, već da obavijeste nadležne službe, a one će utvrditi je li sumnja utemeljena”, zaključuje Helenca Pirnat Dragičević, prenosi Dnevno.


Komentari