Oglasila se odvjetnica trudnice kojoj nisu dozvolili pobačaj: Došao je poziv iz Merkura, još se ne zna ishod

Foto: N1

Odvjetnica Vanja Jurić za N1 je govorila o slučaju trudnice kojoj su liječnici odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu unatoč malformacijama ploda. Kaže kako trudnica nije dobila nikakve upute, savjete, ali ni podršku.

 “Radi se o KB Sveti Duh, gdje su joj rekli da joj dijete ima tumor koji je izrazito velik i da joj oni ne mogu pomoći jer je prekid trudnoće u toj fazi nezakonit. Rekli su ode kući i pokuša potražiti pomoć u Sloveniji”, kazala je odvjetnica Jurić.

Naglasila je kako prekid trudnoće u ovom stadiju trudnoće nije nezakonit jer postoje taksativno navedeni uvjeti u zakonu kada se prekid trudnoće može napraviti i nakon 10. tjedna trudnoće.

“Po svim medicinskim nalazima, ti uvjeti su u cijelosti ispunjeni. Međutim, ona nije dobila nikakve upute ili nadu da je to moguće napraviti u Hrvatskoj”, dodaje odvjetnica.

Pobačaj nakon 10. tjedna

Rekla je kako ne može govoriti o motivima, eventualnom neznanju ili nepostojanju želje da to učine. Osvrnula se na zakon koji dopušta pobačaj i nakon 10. tjedna ukoliko komisija bolnice to odobri u razlozima koji su navedeni u zakonu.

“Jedan od tih razloga je i situacija u kojoj iz medicinskih nalaza proizlazi da će se dijete roditi s teškim fizičkim ili duševnim manama, što je u ovom slučaju nedvojbeno. Njihova reakcija na to je bilo slijeganje ramenima”, kazala je Jurić.

Dodaje da je trudnica saznala da ima pravo podnijeti zahtjev za prekid trudnoće komisiji bolnice tek nakon što joj je odvjetnica to rekla.

“Njoj to u bolnicama nitko nije rekao, a govorimo o bolnici u Petrovoj i KB Sveti Duh”, navodi Jurić dodavši da je u međuvremenu dobila informacije da te bolnice ne rade pobačaj zbog priziva savjesti liječnika.

“Međutim, ta činjenica da ne rade iz razloga koji nisu zasnovani na zakonu – meni ne znači ništa”, kaže Jurić uz napomenu da svaka bolnica koja je javna ustanova, čak i ako ima liječnike koji imaju priziv savjesti, mora imati i liječnike koji nisu u prizivu savjesti.

Oglasio se KB Merkur

“Podnijeli smo zahtjev u četiri bolnice, od toga nitko nije odgovorio do danas. Danas kada je ovo sve izašlo u medije, pet minuta prije nego ste došli, odgovorila je bolnica Merkur koja je je pozvala da dođe na pregled. Ne naznačuju koja će im biti odluka, nego samo pozivaju na pregled, a odlučit će na temelju nalaza iako već postoje nalazi iz dvije različite ustanove”, kazala je.

Komentari