Oglasila se i struka! Iz Andrije Štampara tvrde kako razina ne odstupa od graničnih vrijednosti

Ilustracija/Pixabay

Povodom problematike toksičnosti zraka u Zagrebu koja je cijelog dana na medijskom tapetu oglasio se i Nastavni zavod za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar” čiji djelatnici objašnjavaju proces izlaska na teren i obavili potrebna mjerenja i kemijske analize.

”U Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu u četvrtak, 24. srpnja, je u večernjim satima izbio požar, čije je gašenje još uvijek u tijeku. Odmah nakon poziva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izišli su na teren i obavili potrebna mjerenja i kemijske analize. Provedenim mjerenjem ustanovljeno je kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti, a u tijeku su daljnja mjerenja.

Na dvjema su lokacijama, uz samo požarište te u naselju Jakuševec provedena mjerenja parametara: ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja, a također su uzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Danas u jutarnjim satima ponovljena su ispitivanja istih te također nisu zabilježene povišene vrijednosti trenutnih mjerenja. Na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Dugavama, Zagreb-3, gdje mjerenja provodi Državni hidrometeorološki zavod, tijekom noći i jutra zabilježene su povišene satne vrijednosti parametra PM10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm), kao posljedica taloženja izgorjelog materijala. U tijeku su daljnja mjerenja, a o eventualnim novim rezultatima pravovremeno ćemo obavijestiti javnost.

Kao i uvijek u ovakvim i sličnim situacijama, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima preporučuje da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.”, stoji u njihovom priopćenju.

Komentari