OGLAŠEN CRVENI ALARM: Stiže do sada najopasniji toplinski udar, a onda nova velika promjena

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Stiže nam najopasniji toplinski udar ove godine.

U Zagrebu će biti pretežno sunčano i još malo toplije nego proteklih dana. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 33 do 35 °C. Ipak moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Što se tiče ostatka Hrvatske, stiže nam najopasniji toplinski udar ove godine. U cijeloj zemlji bit će izuzetno vruće i sunčano, a temperatura će se popesti i do 37 stupnjeva u hladu.

Ipak, sredinom dana u središnjoj Hrvatskoj postoji vjerojatnost za pokojim lokalnim pljuskom popraćenim grmljavinom, a može se dogoditi i jače grmljavinsko nevrijeme. Meteoalarm je zbog ekstremnih vrućina izdao čitav niz upozorenja. Crveni alarm zbog ekstremnih vrućina na snazi je za Slavoniju, Baranju, Istru i sjeverno primorje te šire karlovačko područje. Za Zagreb, Zagorje i Međimurje izdano je i žuto upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena.

DHMZ
DHMZ

Kako preživjeti vrućine

Iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) upozorili su kako je zbog visokih temperatura i izrazito teških meteoroloških uvjeta porastao broj hitnih medicinskih intervencija pa apeliraju na građane da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja o postupanju pri zaštiti od vrućine kako bi sačuvali svoje zdravlje i u najtežim uvjetima.

“Unatoč upozorenjima, građani se nastavljaju izlagati jakom suncu i velikoj vrućini, zbog čega dolazi do mučnina, vrtoglavica, kratkotrajnog gubitka svijesti i drugih zdravstvenih poteškoća koje u nekim slučajevima mogu završiti kobno po zdravlje i život ljudi”, upozorava HZHM.

Svima koji neizbježno ne moraju izlaziti i izlagati se suncu i visokim temperaturama, preporuča se da ostanu u zatvorenim i po mogućnosti rashlađenim prostorima te izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana. Djeca, trudnice, starije osobe te srčani bolesnici i bolesnici oboljeli od šećerne bolesti trebali bi izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati. Također, preporučaju nošenje lagane, svijetle i širije odjeće prirodnih materijala, te konzumaciju češćih manjih obroka i redovno uzimanje tekućine.


Komentari