OGAVNE OPTUŽBE NA ZAGREBAČKOJ AKADEMIJI: Profesori ih zlostavljali, sad će sve izaći na vidjelo?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Akademija dramske umjetnosti prikupila je jedanaest prijava za zlostavljanje, kršenje načela ravnopravnosti spolova i drugih oblika diskriminacije i uznemiravanja. Dekanica Franka Perković Gamulin potvrdila je da se prijave odnose na četiri profesora koji trenutno rade, tri umirovljena te jednog bivšeg vanjskog suradnika Akademije.

Na Akademiji je formirana radna skupina koja je ovaj tjedan analizirala dosadašnje prijave i utvrdila iduće korake koje treba poduzeti. Radnu skupinu osim dekanice čine profesor Zvonimir Jurić, docentice Hana Jušić i Jasna Žmak, te predstavnica Studentskog zbora Martina Marasović.

“Od prijava koje smo zaprimili, za dvije bih rekla da se radi o vrlo ozbiljnim slučajevima zlostavljanja. Očekujem da ćemo kroz desetak dana pokrenuti nužne pravne procedure”, izjavila je Perković Gamulin za Telegram.

Anonimne prijave studentice i studenti mogu podnijeti putem formulara dostupnog online. Radna skupina je od ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zatražila pomoć oko procedure.

Osim ureda pravobraniteljice, Akademiji je pomoć ponudio i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu. Perković ističe da alternativna mogućnost prijave dobra stvar za studente koji možda nemaju povjerenja u institucije Akademije.


Komentari