ODZVONILO STABLIMA U GAJEVOJ, AKTIVISTI PROSVJEDOVALI: Bandić kaže da će ‘o svemu odlučiti struka’

Prosvjed aktivista Zelene akcije.

Aktivisti Zelene akcije od nekoliko su izvora iz Gradske uprave dobili informaciju da će se pokrenuti rušenje stabala u Gajevoj ulici, zbog čega su se odlučili za mirni prosvjed kako bi pokušali spasiti preostalo zelenilo u ulici.

>>>BORBA ZA GOLI ŽIVOT: Fotka koja puno govori o našem gradu (FOTO)

Gradska uprava predviđa rušenje još 15-ak stabala u Gajevoj ulici, nakon što je već nekoliko stabala srušeno početkom ovog mjeseca, upozorava Zelena akcija nakon obavijesti koje su zaprimili od građana i više osoba iz stručnih službi grada Zagreba.

Za stabla koja su srušena prije nekoliko tjedana u Gradu su tvrdili kako predstavljaju potencijalnu opasnost za prolaznike, dok za rušenje velikog broja preostalih stabala ne daju nikakvo obrazloženje.

“Kako smo se sami na licu mjesta mogli uvjeriti, osnovni je problem što je pri rekonstrukciji Gajeve nogostup spušten te su stabla s korijenjem ostala „previsoko“, odnosno 20-ak centimetara uzdignuta u odnosu na okolni teren. Ili nikoga od odgovornih nije bilo briga za to u fazi definiranja projekta rekonstrukcije, ili su toliko površni i nestručni da nisu niti zamijetili ovako bitan detalj. Kao krajnji rezultat šlamperaja i nebrige pokazala se namjera da se posijeku gotova sva stabla u Gajevoj ulici iako bi bilo višestruko isplativije da se uz malo truda pokušalo popraviti šteta koju su svojom nestručnošću napravili.

Nakon jutrošnjeg pritiska Zelene akcije, Grad je ipak odlučio sačuvati većinu stabala, iako odgovorni ponovno nisu uložili dostatan napor da pokušaju očuvati cijeli drvored već su brzinskom procjenom utvrdili da se ne isplati spašavati 5 stabala te da ih treba rušiti. Zahtijevamo da se ovaj slučaj istraži i da se kazne odgovorni!” stoji u objavi na službenoj Facebook stranici Zelene akcije. 

>>>SRUŠILI STABLO ZBOG NOVE TERASE SLASTIČARNICE: Čin koji je razbijesnio brojne građane (FOTO)

Odgovorni su Milan Bandić i tvrtka Pionir

Tvrde da je za to odgovoran zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ali i izvođači radova, točnije tvrtka Pionir iz Zagreba za koju tvrde da su loše obavili posao.

Budući da se radovi u Gajevoj privode kraju, razina prometnice bit će niža nego prije, što predstavlja problem za korijenje koje je ostalo debelo iznad prometnica.

U Zaključku gradonačelnika Milana Bandića stoji da se brani bilo kakvo rušenje stabala u toj ulici, a spominje se i vjeverica koja mora s Medvednice, skačući sa stabla na stablo, doći do Jaruna, što stavlja upitnik nad autotentičnost “Bandićevog Zaključka”, točnije misle da se radi o radu nepoznatog aktivista. Voditelj Zrinjevca Igor Toljan također tvrdi da nije čuo za takvu Bandićevu odluku, a potvrdio je i strahove aktivista, no za sve krivi sama stabla jer, kaže, korijenje im je počelo propadati pa će vrlo brzo postati opasnost za pješake i automobile.

Gradonačelnik Bandić u svemu tome ne vidi problem.

“Četrdeset drveća javora će biti i nakon što se otvori Gajeva. Dotrajala drveća su već maknuta, a ona koja nakon rekonstrukcije Gajeve ne mogu visiti u zraku će biti uklonjena. Ono što vam ja kao najveći ljubitelj zelenila mogu reći je to da će sigurno biti četrdeset drveća kao što ih je i sada. Koje će drvo otići ili ostati, odlučit će struka“, kazao je Milan Bandić.

>>>STARI DRVORED U GAJEVOJ NEĆE SE RUŠITI! Inicijativa građana i organizacija urodila je plodom

>>>ŠOK U GAJEVOJ: Neočekivana akcija razbjesnila građane


Komentari