ODVJETNIK DARUVARCA: ‘Sud je u ovom slučaju počinio niz propusta i ja sam kao branitelj bio dužan odreagirati’

INDEX/ Screenshot: YouTube

Javnost je još uvijek ogorčena zbog puštanja Darka Kovačevića “Daruvarca” na slobodu. Njegov odvjetnik Andrej Korljan gostovao je u Newsroomu i komentirao prijetnje koje je dobivao nakon što je odlučeno da se njegova klijenta pusti na slobodu, prenosi N1.

Razgovor s N1 prenosimo u cijelosti.

Jeste li vi zloupotrijebili svoje mogućnosti kako bi vaš klijent bio na slobodi? 

Vrlo određeno ću kazati da nisam i da mi to nije bila namjera. Ja sam postupao zakonito, profesionalno, nisam zlorabio procesna ovlaštenja i držim da me nitko nema prozivati i nisam se dužan opravdavati. Kao branitelj svoga klijenta dužan sam štititi njegova prava i interese. Sud je u ovom slučaju počinio niz propusta i ja sam kao branitelj bio dužan odreagirati. Koristio sam sva legitimna i zakonom predviđena sredstva tako da nisam i ne mogu biti odgovoran za ovu nastalu situaciju. Najprije delegacije i zahtjevi za izuzeće koje sam podnosio bili su osnovani, okolnosno obrazloženi, argumentirani i u skladu s recentnom praksom Vrhovnog suda i Europskog suda za ljudska prava. Ovi događaji nakon puštanja okrivljenika iz istražnog zatvora, kad se prijetilo i meni i njemu, pokazuju da je to uznemirenje prisutno i otežavaju provođenje postupka.

Rekli ste da se stvorila atmosfera medijskog linča. Zar to ne bi mogao biti argument svakoj obrani svakog većeg slučaja? Gdje bi se onda moglo suditi vašem klijentu?

Uznemirenje javnosti je u teoriji i praksi razlog traženja delegiranja suda. Nisam to tražio bez razloga. Meni je neshvatljivo da sudi sutkinja kojoj je branitelj u ovom predmetu ujedno branitelj njenog supruga u drugom predmetu. Ja sam reagirao u onim situacijama kad sam procijenio da sud postupa nezakonito. Prva nezakonitost dogodila se u pozivu na glavnu raspravu, kojoj nisam pristupio. Poziv se mora dostaviti tako da između dostave i dana glavne rasprave ostaje dovoljno vremena za pripremu obrane, a to je najmanje osam dana. Kad sam vidio da je rasprava nezakonito zakazana, ja sam odmah obavijestio sud i ukazao na nezakonitost suda i da ne mogu doći zbog drugog predmeta. Ja sam svoj izostanak opravdao.

Znali ste da će vaš klijent biti pušten iz pritvora. Je li to bio glavni razlog zašto niste došli na glavnu raspravu?

Niste me shvatili. Ja ne mogu dati legitimitet nezakonitom postupanju suda. Ja sam unatoč tome opravdao svoj izostanak s glavne rasprave.

Premijer je rekao da je to eklatantan primjer odugovlačenja na sudu.

Ne mogu se s time složiti, ja sam se na sve glavne rasprave, koje su bile zakonite, odazivao. Ja sam postupao zakonito, savjesno i u skladu s kodeksom odvjetničke etike.

Tražili ste izuzeće troje sudaca. Je li to taktika odugovlačenja?

Ne, ja sam to tražio s razlogom. Detaljno sam i okolnosno obrazložio, kako i za raspravnog suca i za druge suce, čije sam izuzeće tražio, jer sam smatrao da neće biti dovoljno nepristrani prilikom odlučivanja. Ministar je utvrdio da je glavni razlog radi koje predmet nije u ovoj fazi okončan donošenjem prvostupanjske presude taj što se sudac Šimić razbolio, odnosno da je on bio zdrav da bi presudu donio. I ja se s time slažem, međutim, kako ja za to mogu biti odgovoran?

Smatrate li da je izlazak vašeg klijenta iz zatvora zapravo niz nesretnih okolnosti?

Čujte, tako se dogodilo. Postoje određeni rokovi istražnog zatvora, ukoliko se presuda ne donese u tim rokovima, osuđenik mora biti pušten. Što bi se dogodilo da ja znam da sud ne reagira zakonito i ne reagiram uopće ili reagiram kao fikus?

Ministar je zbog ovoga slučaja najavio i izmjene zakona. Što mislite, u kojem bi smjeru one trebale ići?

Ne mogu to komentirati, ne znam u kojem pravcu bi te izmjene trebale ići, traženje delegacije i izuzeća su dopuštena i legitimna pravna sredstva i ja sam se njima koristio s ciljem ukazivanja na nezakonitosti u postupanju suda.

Mislite li da se vas osobno proziva?

Nitko me nije decidirano prozvao. Na neki način se to može iščitati iz sadržaja nekih priopćenja, međutim ja to moram otkloniti. Moja procesna pozicija je takva da ukažem na nezakonitosti. Ja sam reagirao, jer sam to dužan činiti i to ću činiti i ubuduće.

Dobili ste i prijetnje i sve prijavili policiji.

Ja sam dobio prijetnje, a prijetnje upućene odvjetniku koji zakonito i profesionalno obavlja svoj posao dovoljno govore o stanju u kojem se naše društvo nalazi. Ja sam njih prijavio, mada jasno je da oni koji pišu te kukavičke grafite, da to nisu ljudi koji su se spremni s bilo čime suočiti.

Kad gledate cijeli slučaj, je li vaše postupanje bilo i moralno?

To je bilo apsolutno u skladu s kodeksom odvjetničke etike. Moja procesna pozicija je takva da ja kao branitelj u kaznenom postupku moram štititi prava i interese osuđenika kojega branim i paziti na legitimitet kaznenog postupka. To sam činio i to je moja moralna obveza. Razumijem da je javnost i s pravom uznemirena, ali ja za to ne mogu i nisam odgovoran.


Komentari