Odvjetnica Vržina otkrila: ‘U panici su mi se javljali roditelji koji su se u međuvremenu zaposlili, trebali su biti strpljivi’

Foto: Screenshot

Odluka Visokog upravnog suda donijela je novi obrat u mjeri roditelj odgojitelj. Visoki upravni sud blokirao je drastično smanjenje naknade roditeljima s više djece kojim ih je nova gradska vlast pokušala odvratiti od te mjere.

“Roditelji odgajatelji će dobivati naknadu sve do presude Visokog upravnog suda.  Trebat će poprilično vremena za detaljnu analizu”, kazala je Ksenija Vržina, pravnica koja stoji iza ove pravne pobjede za RTL te je dodala da će sud donijeti presudu što prije može.

“Vjerujem da će sud ocijeniti nezakonitim ovu odluku”, tvrdi odvjetnica.

Rekla je kako smatra da obitelj treba biti ta koja će odlučiti kako će odgajati svoju djecu.

Pojasnila je da se odluka suda odnosi na one roditelje koji su već ostvarili pravo na novčanu naknadu.

“Kod takvih upravnih akata je iznimno zabranjena retroaktivnost. Upravo sporna odluka o kojoj govorimo je dirala u prava već stečena kod tih roditelja”, objašnjava odvjetnica.

Vržina kaže da su roditelji koji su se zaposlili i tako izgubili prava na naknadu samo trebali biti strpljivi. “Javili su mi se neki. Roditelji koji su se zaposlili su u panici i ne znaju što da rade”, kaže odvjetnica.

“Da sud nije donio ovu odluku mi bi imali 21 tisuću djece bez vrtića. Za njih nema mjesta. Taj vrtić se treba i platiti, a ako roditelj nema primanja kako će platiti”, rekla je Vržina.

Ksenija Vržina je i odvjetnica Ivice Lovrića, koji kaže da mu se iz Grada javno prijeti otkazom, no s druge strane prima plaću kao savjetnik gradonačelnika, a de facto nikog ne savjetuje, već tuži svog poslodavca.

“Svaki građanin može podnijeti obavijest Visokom upravnom sudu za pokretanje postupka opće zakonitosti akta”, kazala je odvjetnica.

Komentari