Oduševio putnike tramvaja: ‘Dotepenec’ obranio Zagrepčanku od verbalnog napada

Ilustracija: Ivan Klindić

Nekada je potrebno da jedna osoba reagira na verbalno nasilje, kako bi se ostali uključili.

Vožnja tramvajem svakodnevno je puna različitih priča. Jednu priču je s nama podjelila naša čitateljica oduševljena reakcijom mladog dečka na verbalne uvrede usmjerene prema nepoznatoj djevojci u tramvaju. Njezinu priču prenosimo u cijelosti.

‘Vozila sam se u tramvaju broj 11 zadubljena u svoje misli. Na stanici kod Kvatrića ušao je starac od 77 godina te prije nego je itko stigao reagirati počeo vikati na mladu curu koje mu se taman krenula ustati.

Govorio joj je: ‘P…. ti m…. neodgojena, ja imam 77 godina a ti sjediš. Neodgojeno derište.’ Svi smo bili u šoku no nitko nije reagirao. Starac je sjeo na mjesto i nastavio vrijeđati curu, ponavljajući kako on ima 77 godina te kako je današnja mladež neodgojena.

U jednom trenutku oglasio se mladić, po naglasku bih rekla da je negdje iz Dubrovnika ili okolice te mu odgovorio: ‘Dobro, cura je ustala i završili smo priču’. Starac je nastavio govoriti po svome te nije stao s verbalnim napadima na djevojku koja je pokunjeno stajala. Krenuo je opisivati što ga sve boli i kako je djevojka neodgojena te joj je i dalje psovao sve po spisku. Još je nekoliko puta ponovio kako ima 77 godina.


Mladić mu je opet odgovorio: ‘Dobro gospodine, sada sjedite i nemojte vrijeđati curu. Bilo je dosta’. Starac nije planirao stati sa svojim monolozima ali su se aktivirali i drugi građani u obranu napadnutoj djevojci.

Oduševila me i jedna starija gospođa za koju bih rekla da je istih godina kao starac te mu odgovorila: ‘Da sam znala da ćete nas sve ovoliko maltretirat, ja bi vam se sjela na mjesto’.

Starac je ipak na kraju odustao i ostatak putovanja mrmljao sebi u bradu.

Drago mi je da je netko reagirao na ovakvo ponašanje. Da mladić nije reagirao, vjerojatno bismo svi u tramvaju šutili. Eto, ipak se ohrabio jedan ‘dotepenec’ i obranio djevojku od nervoznog starca.’

Komentari

loading...