Održava se 27. Zagrebački maraton: tramvaji će voziti izmijenjenim trasama, a Centar će biti zatvoren za promet

Zagrebački atletski savez nastavlja dugogodišnju tradiciju organizacije najpoznatijeg i jednog od najstarijih hrvatskih maratona, Zagrebačkog maratona, koji će svoje 27. izdanje doživjeti 14. listopada 2018. sa startom i ciljem na Trgu bana Josipa Jelačića. Kao i svake godine, bit će zatvoren promet na trasi maratona u razdoblju od 10 do 15,30 sati. Dan ranije, u subotu 13. listopada 2018. sa startom u 10 sati na Trgu će se održati Dječje utrke, od predškolske dobi do 4 razreda osnovne škole.

Svi maratonci i polumaratonci koji završe utrku dobit će unikatnu finišersku medalju specijalno dizajniranu za ovu prigodu na kojoj se tradicionalno na poleđini nalazi znamenitost grada Zagreba uz kratki opis. Ovogodišnja medalja ima kao centralni motiv Zagrebačku katedralu, uz stihove Tonija Leskovara “Serbus dragi Zagreb moj”, a na naličju medalje je Kula Lotrščak uz prigodni tekstualni opis te je ujedno i centralni motiv vizualnog identiteta 27. Zagrebačkog maratona. Novost ovogodišnjeg zagrebačkog maratona je da će i sudionici utrke građana dobiti medalju te će svi sudionici dobiti startni paket s kvalitetnom trkačkom Joma majicom s logom utrke te niz korisnih stvari za svakog trkača.

Ukupan broj prijavljenih na utrkama maraton i polumaraton je 3.000 te na utrci građana nešto preko 1.000 uključujući i sudjelovanje škola iz Hrvatske. Uz brojne novitete ovogodišnjeg izdanja, pune zagrebačke ulice svakako pridonijeti veseloj atmosferi maratonskog vikenda u Zagrebu.

Start utrke 27. Zagrebačkog maratona označit će topnik Gričkog topa gospodin Alem Tutundžić.

Za vikend maratona 13. i 14. 10. na Trgu bana Josipa Jelačića tradicionalno će se održati martonski expo u sklopu kojeg će građani i sportaši moći razgledati i kupiti proivode naših partnera po promotivnim cijenama.

Jedan veliki novitet 27. Zagrebačkog maratona je suradnja sa Hrvatskom glazbenom mladeži, u sklopu koje smo osmislili glazbeni program na trasi maratona  sa četiri mlada hrvatska benda koji će naše trkače i sugrađane zabavljati na dan utrke. Naši trkači i navijači na trasi, u nedjelju 14. 10. 2018. moći će uživati u veseloj atmosferi na 2 punkta u gradu – Kvaternikov trg i okretište Dubrava s bendovima Home Conflict, Antonio Perina, Nibru, Koordinatori.

Na samom trgu, pred start utrka od 9 ujutro, natjecateljsku atmosferu svim sudionicima utrka i navijačima podizati će DJ Felver.

Od iznimne je važnosti za trkače i navijače stvoriti što bolju atmosferu na startu utrke i na ulicama Zagreba kako bi kroz glazbu i zabavu vrijeme svima ugodnije proteklo. Organizatori pozivaju sve građane da se priključe organizaciji, dođu na Trg ili na trasu maratona te da navijanjem i podrškom osiguraju svim trkačima jedinstven i nezaboravan događaj na ulicama Zagreba.

Posebna regulacija prometa

Kao i svake godine, bit će zatvoren promet na trasi maratona u razdoblju od 10 do 15,30 sati. Trasa maratona se proteže kroz centar grada: Trg bana Jelačića – Jurišićeva ul. – Draškovićeva ul. – Vlaška ul. – Maksimirska ul. – Av. Dubrava – okret kod križanja Av. Dubrava s Ul. Poljanice, istim putem natrag do Trga bana Jelačića – Ilica – okret na Ilici kod križanja s Ul. Sv. Duh i natrag do Trga bana J. Jelačića gdje je cilj utrke. Maratonci trče dva kruga, a polumaratonci jedan.

Tramvajski promet

Tramvajski promet bit će obustavljen većim dijelom gradskog središta i to sljedećim prometnicama:
Avenijom Dubrava, Maksimirskom cestom, Vlaškom ulicom, Šubićevom ulicom (od Ulice kralja Zvonimira do Trga E. Kvaternika), Draškovićevom ulicom (od Ulice kneza Mislava do Vlaške), Ribnjakom, Medveščakom, Ksaverskom cestom, Jurišićevom ulicom, preko Trga bana Josipa Jelačića, Ilicom (od Trga bana J. Jelačića do terminala Črnomerec), Savskom cestom (od Vodnikove do Frankopanske), Frankopanskom ulicom, Praškom ulicom i Zrinjevcem (od Trga bana J. Jelačića do Glavnog kolodvora)  te Ulicom Franje Račkog.

Zadnji tramvaj proći će središnjim zagrebačkim trgom oko 8.45 sati.

Tramvajska linija 13 neće prometovati do završetka maratona, dok će sve ostale tramvajske linije, osim linija 9 i 15, voziti izmijenjenim trasama kako slijedi:

  • Linija 2Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Žitnjak – Savišće
  • Linija 4Savski most – Glavni kolodvor – Borongaj
  • Linija 5Prečko – Ulica grada Vukovara – Žitnjak
  • Linija 6Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Sopot
  • Linija 7Sopot – Zapruđe – Autobusni kolodvor – Branimirova –Trg žrtava fašizma
  • Linija 11Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Borongaj
  • Linija 12Ljubljanica – Glavni kolodvor – Trg žrtava fašizma
  • Linija 14Trg žrtava fašizma – Glavni kolodvor – Savska – Savski most
  • Linija 17Prečko – Vodnikova – Glavni kolodvor – Borongaj
Kako bi našim korisnicima omogućili što kvalitetniju uslugu prijevoza, a zbog opsežnosti preusmjeravanja i skraćivanja tramvajskih linija, bit će uspostavljene izvanredne autobusne linije koje će, umjesto tramvaja, voziti na prohodnom dijelu trasa.

Izvanredne autobusne linije prometovat će od 9 do 15.30 sati, na relacijama Kaptol – Mihaljevac i Črnomerec – Zapadni kolodvor.

Kaptol – Mihaljevac
Izvanredna autobusna linija Kaptol – Mihaljevac, polazit će s južne strane terminala Kaptol, dok će početno stajalište na terminalu Mihaljevac biti između postojećih stajališta linija 102 i 233. Autobusi će voziti trasom terminal Kaptol – Kaptol – Zvonarička ulica – Degenova ulica – Medveščak – Ksaverska cesta – Mihaljevac, te istom trasom u povratku.

Črnomerec – Zapadni kolodvor
Izvanredna autobusna linija Črnomerec – Zapadni kolodvor polazit će sa Črnomerca sa istočnog polaznog perona (objekt ZET-a), te prometovati trasom Črnomerec  – Ilica – Zagrebačka ulica – Prilaz baruna Filipovića – Ulica grada Mainza – Slovenska ulica – Fonova ulica (krajnje stajalište), te u povratku trasom Fonova (početno stajalište) – Hanuševa ulica – Jagićeva ulica – Ulica B. Adžije – Magazinska cesta – Zagorska ulica – Selska cesta – Ilica – Črnomerec.

Autobusni promet

Autobusne linije 201 (Kaptol – Kvaternikov trg) i 202 (Kvaternikov trg – Kozjak)prometovat će skraćeno do Petrove ulice. U smjeru Kaptola i Kozjaka autobusi će sa stajališta u zoni raskrižja Petrove ulice i Ulice Srebrnjak, Srebrnjak 10, polaziti 5 minuta kasnije u odnosu na vremena polazaka koja se u rasporedu vožnje navedena kao polasci s Kvaternikova trga.

Autobusne linije 203 (Svetice – Vinec – Krematorij), 226 (Kaptol – Remete – Svetice) i 227 (Svetice – Gornji Bukovac – Jazbina – Bliznec) prometovat će skraćeno djelomično izmijenjenim trasama. U smjeru Krematorija, Kaptola, Vineca ili Blizneca prometovat će redovnom trasom s privremenog početnog stajališta u zoni raskrižja Bukovačka/Crnčićeva, a u smjeru Svetica uobičajenom trasom do kružnog toka na raskrižju Bukovačka/Petrova, odakle nastavljaju Petrovom, Čikoševom te Crnčićevom ulicom (izlaz putnika u zoni raskrižja Crnčićeva/Bukovačka).
Autobusi će s privremenog polaznog stajališta na Bukovačkoj cest (kod benzinske postaje) polaziti 5 minuta ranije u odnosu na vremena polazaka koja su u voznom redu navedena kao polasci sa Svetica.

Linija 228 (Svetice – Rebro – Svetice), u smjeru Rebra prometovat će redovnom trasom s privremenog početnog stajališta u zoni raskrižja Bukovačka/Crnčićeva, a u smjeru Svetica redovnom trasom do raskrižja Petrova/Jordanovac, te nastaviti desno Čikoševom i Crnčićevom ulicom (izlaz putnika u zoni raskrižja Crnčićeva/Bukovačka).
Autobusi će s privremenog polaznog stajališta na Bukovačkoj cesti (kod benzinske postaje) polaziti 5 min. ranije u odnosu na vremena polazaka koja su u voznom redu navedena kao polasci sa Svetica.

Autobusne linije 139 (Reljkovićeva – Jelenovac – Reljkovićeva) i 141 (Reljkovićeva – Vinogradi – Reljkovićeva) prometuju redovnom trasom, ali skraćeno do i od rotora ispred Vinogradske bolnice, gdje će se okretati te će na stajalištu Vinogradska 26 (između dva kioska) biti omogućen izlazak i ulazak putnika. Autobusi će s privremenog početnog stajališta na Vinogradskoj, kretati bez duljih zadržavanja, 5 min kasnije u odnosu na vremena polazaka koja su u voznom redu navedena kao polasci iz Reljkovićeve.

Linija 146 (Reljkovićeva – Malešnica – Jankomir) prometovat će skraćeno na relaciji Črnomerec – Malešnica – Jankomir. Autobusi će s terminala Črnomerec polaziti s postojećeg stajališta na Ilici, uz tramvajski terminal.

Linija 148 (Reljkovićeva – Hercegovačka – Bosanska – Reljkovićeva) neće prometovati za vrijeme trajanja privremene regulacije.

Linije 206 (Dubrava – Miroševec), 208 (Dubrava – Vidovec), 209 (Dubrava – Čučerje), 213 (Dubrava – Jalševec) i 223 (Dubrava – Trnovčica – Dubec) prometovat će djelomično izmijenjenom trasom s terminala Dubrava, Avenijom Gojka Šuška, Ulicom Rudolfa Kolaka i dalje uobičajenom trasom do krajnjeg odredišta. Istom će trasom prometovati i u povratku. Početno stajalište linije 206 bit će na sjevernom dijelu terminala, linije 223 na peronu 4, a za linije 208, 209 i 213 na istočnom dijelu terminala.

Linija 210 (Dubrava – Studentski grad – Klin), prometovat će djelomično izmijenjenom trasom. U smjeru Klina, (s početnog stajališta iza linije 209) autobus prometuje Avenijom Gojka Šuška, Ulicom Rudolfa Kolaka, Dankovečkom, Lovrakovom, Vile Velebita, Dankovečkom, Koledinečkom (početno-krajnje stajalište linije 214). U smjeru terminala Dubrava prometuje Koledinečkom, Ulicom Klin, Žganecovom, Lovrakovom, Dankovečkom, Ulicom Rudolfa Kolaka, Avenijom Gojka Šuška do Terminala Dubrava. Izlaz putnika bit će na zapadnoj strani terminala.

Autobusna linija 214 (Koledinečka – Trnava – Kozari Bok), u smjeru Koledinečke, prometovat će djelomično izmijenjenom trasom, odnosno uobičajenom trasom do raskrižja Čulinečke ceste i Ulice Platana te nastaviti desno Ulicom Platana do početno-krajnjeg stajališta linije 231. U smjeru Trnave i Kozari Boka, iz Ulice Platana autobus prometuje Alejom javora, Branimirovom, Južnom, Čulinečkom i dalje redovnom trasom.

Komentari