Održana početna konferencija projekta ‘Novim znanjem za bolje sutra’

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba iz Zagreba u ponedjelajk, 22. listopada održalo je Početnu konferenciju u sklopu provedbe projekta “Novim znanjem za bolje sutra”.

Projekt “Novim znanjem za bolje sutra” financira Europski socijalni fond sredstvima operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za financijsko razdoblje 2014.-2020. Kroz projekt se želi osigurati podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina, a kao ciljna skupina tu su uključene i osobe s invaliditetom, odnosno, slijepe i slabovidne osobe.

Naime, nezaposlene slijepe ili slabovidne osobe potiče se na uključivanje u programe školovanja odraslih osoba s kojima će steći nove kvalifikacije – koje se upisuju u radnu knjižicu – i s kojima bi trebali postati konkurentniji na tržištu rada. Za slijepe osobe mogućnost da rade, da imaju zaposlenje jedan je od najvažnijih čimbenika društvene integracije. Uz dohodak što ga posao donosi, taj posao omogućava da u svakidašnjici žive s drugima, da ih oni upoznaju i cijene.

Od posebne je važnosti izbor zanimanja koja su dobro prilagođena pojedinačnim sposobnostima slijepih i slabovidnih osoba.

Činjenica je da slijepe i slabovidne osobe ne mogu obavljati bilo koji posao. No, ipak se mogu osposobiti za mnoga zanimanja. Za svladavanje prepreka i obavljanje posla kojeg su odabrali potrebno je ponekad malo hrabrosti, upornosti i domišljatosti. Naravno, ponekad je potrebna i drugačija organizacija rada, ljudska ili prilagođena tehnička pomoć koja ublažava nedostatak vida te omogućava da se taj nedostatak zaobiđe, pomaže da taj nedostatak gotovo nestane


Komentari