ODLUČENO JE: Suspendiran dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, imenovan nasljednik

FOTO: vijesti.rtl.hr

Ipak je došlo do smjene dekana većinskim brojem glasa članova Senata.

Dekan se oglušio na mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je priopćilo da ‘ne postoji pravna osnova postupanja prema kojem bi se prof. dr. Vlatku Previšiću nastavio radni odnos nakon isteka akademske godine 2015/2016., u kojoj on navršava 70 godina života’.

>>>MZOS PRESUDIO: Vlatko Previšić od 3. listopada više ne može obnašati dužnost dekana FFZg-a

Na pitanja novinara hoće li podnijeti ostavku uoči izvanredne sjednice Senata na kojoj bi trebali riješiti pitanje njegovog umirovljenja, dekan Vlatko Previšić odgovorio je: “Nikada!”

Kazao je u razgovoru za HRT da ne namjerava odstupiti.

“Nema nikakvih moralnih ni zakonskih razloga da to učinim. Nema razloga da svoje razrešenjem temeljim na svojoj ostavci iz bilo čijih političkih želja”, objasnio je Previšić.

Prije sjednice Senata, koja je počela u podne, održan je i rektorski kolegij koji je Previšić napustio prije završetka.

Lidija Kos-Stanišić, dekanica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, na novinarsko pitanje treba li Previšić otići, rekla je da joj se čini ispravan stav Ministarstva obrazovanja i rektora Borasa koji su prošlog tjedna izrazili mišljenje da bi Previšić trebao otići u mirovinu, prenosi Dnevnik.hr.

Mišljenje nema utemljenje u zakonskim aktima

Dekan je ustvrdio kako je mišljenje Ministarstva o njegovu slučaju samo ‘dolilo ulje na vatru’. To je, kaže, samo mišljenje koje nema utemeljenje u zakonskim aktima.

“Ako je želio da odluka bude utemeljena na zakonu, onda je ministar trebao donijeti zakonski akt”, kazao je. Odluku da se njegovi ugovori o radu dostave Inspektoratu rada, kaže, može samo pozdraviti.

“U ni jednom elementu aneksa ugovora nema ničega što govori o financijskim elementima u mom jednogodišnjem angažmanu na fakultetu”, rekao je Previšić.

Za dekanovu smjenu od 62 člana izjasnilo se njih 55

Vlatko Previšić, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, suspendiran je na sjednici Senata zagrebačkog sveučilišta, neslužbeno doznaje Dnevnik.hr. Od 62 člana Senata koji su sudjelovali na sjednici, za Previšićevu smjenu izjasnilo se njih 55.

Za vršitelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta izabran je Željko Holjevac, dosadašnji prodekan tog fakulteta.

Izjava raspuštenog Studentskog zbora FFZG-a

Raspušteni Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i studentski predstavnici u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta za Senat Sveučilišta u Zagrebu poslali su izjavu povodom izvanredne sjednice, točnije apel u kojem traže da se razmotre posljedice “Odluke o poništavanju izbora za Studentski zbor Filozofskog fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta te provođenju novih izbora, koju je Senat jednoglasno donio na redovnoj sjednici održanoj 13. rujna 2016″.

Zbor smatra da bi Senat trebao preuzeti odgovornost za situaciju na Filozofskom fakultetu, budući da rektor Boras to nije učinio.

Za današnji je dan u 20 sati najavljen novi, 211. Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a na posljednjem je odlučeno da će studenti krenuti u blokadu fakulteta ako dekan ne odstupi.

>>>SUSPENDIRAN STUDENTSKI ZBOR FFZG-a: Postupak izbora nije proveden na način propisan Zakonom i Pravilnikom fakulteta

>>>PLENUM FFZG-a PRED ZAKLJUČANIM VRATIMA: Traže ostavku dekana i rektora ili slijedi blokada fakulteta (VIDEO)

 

Izjavu prenosimo u cijelosti:

“Poštovane članice i članovi Senata,

obraćamo vam se s apelom da razmotrite posljedice Odluke o poništavanju izbora za Studentski zbor Filozofskog fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta te provođenju novih izbora, koju je Senat jednoglasno donio na redovnoj sjednici održanoj 13. rujna 2016.

Kao prvo, navedena Odluka dovela je Filozofski fakultet do stanja pravnog apsurda i potpune disfunkcionalnosti institucije i njezinih tijela. Vrhovno tijelo odlučivanja, Fakultetsko vijeće, ovom je odlukom okrnjeno i njegov je sastav proglašen nelegalnim, što je u pitanje dovelo ne samo trenutno funkcioniranje Fakulteta, nego i sve odluke koje je Vijeće u ovome sastavu donijelo. Štetnost ove odluke za funkcioniranje Fakulteta bila je očita već na redovnoj sjednici Vijeća u rujnu, koja se, unatoč dekanovu pokušaju, nije održala u nelegalnom sastavu bez studentskih predstavnika. Posljedica toga jest da prije početka nove akademske godine nisu donesene odluke nužne za pravilno konstituiranje Vijeća u sljedećem sazivu, kao ni ostale odluke nužne za neometan početak akademske godine. Iako nam se čini jasnim da je namjera predlagatelja odluke o raspuštanju Studentskog zbora i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću bila opstruirati postupak razrješenja dekana, koji je trebalo voditi to isto Vijeće, posljedice ove odluke su mnogo dalekosežnije. Štoviše, sežu čak preko granica Filozofskog fakulteta i utječu na funkcioniranje Sveučilišta u cjelini.

Kao drugo, navedena je Odluka dovela i Sveučilište u Zagrebu, kao i njegove pojedine sastavnice, do stanja pravnog apsurda i potpune disfunkcionalnosti institucije i njezinih tijela. Kao što se pokazalo, dosljedno provođenje zaključaka odluke o raspuštanju Studentskog zbora Filozofskog fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta vodilo bi raspuštanju studentskih zborova i studentskih predstavnika na još desetak sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, što bi u pitanje dovelo i legalnost odluka koje su vijeća tih sastavnica donijela. To bi posljedično moglo ugroziti legalnost sastava samog Senata jer upravo ta vijeća biraju članove Senata.

S obzirom na to da se rektor Boras nije pokazao spremnim preuzeti odgovornost za stanje u koje je doveden Filozofski fakultet, a očito i Sveučilište te u skladu sa svojom dužnošću osigurati pravilno funkcioniranje institucije kojom rukovodi, preostaje nam jedino osloniti se na osjećaj dužnosti i savjest vas, članica i članova Senata, koji također imate odgovornost brinuti o interesu ove institucije.

Stoga apeliramo na vas da preuzmete tu odgovornost, opozovete ionako pravno spornu odluku o raspuštanju Studentskog zbora i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću i ne dopustite da naše Sveučilište bude podređeno nečijim privatnim interesima”.


Komentari