ODLIČNE VIJESTI ZA STUDENTE: Smanjio se iznos nepotrebnih troškova za prijavu na natječaj

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pobjedonosno je izjavio kako je Studentski Centar (SC) u Zagrebu, napokon smanjio sporne troškove obrade natječajne dokumentacije potrebne za prijavu u studentski dom.

“Nakon niza naših prijedloga i itekako zamornih i iscrpljujućih sastanaka s upravom, SC je donio odluku o smanjenju troškova obrade natječajne dokumentacije potrebne za prijavu u studentski dom. Naknada se smanjila s donedavnih 100,00 HRK na sadašnjih 60,00 HRK.

Zadovoljni smo što naši napori općenito rezultiraju pomakom i promjenom na bolje, ali ova je ipak minimalna. Ovom odlukom obustavljamo trenutni bojkot. Napominjemo kako ćemo se potruditi ukinuti naknadu u potpunosti za sljedeću akademsku godinu te time nastaviti razvijati svijest o važnosti unaprjeđenja studentskog standarda!”, napisali su.

Oni su kroz travanj uspjeli doći do podataka na što se troše novci prikupljeni plaćanjem troškova obrade dokumentacije, a pokazalo se kako godišnje SC prikupi 1.277.306.63 kune.

Od toga, najveći dio iznosa odlazi na plaće zaposlenika Poslovnice, čak 615.929,43 kune. Što je studentima, a i zboru potpuno nepojmljivo. Manji iznosi, nešto više od 200 tisuća kuna osiguran je za angažman studenata.

No ta stavka sporna je i zbog toga što je čitava prijava u potpunosti u rukama samih kandidata. Naime, studenti dokumentaciju u većini slučajeva printaju sami i donose ih fizički na prijavu jer slanje dokumentacije poštom nije moguće, osim za brucoše. Što je svima njima dodatni trošak.

“Studentski centar u Zagrebu je odgovorio na što alocira naknade za obradu natječaja u iznosu od 100,00 HRK te odgovor možete vidjeti u privitku. Primorani smo sazvati izvanrednu Skupštinu te raspraviti po tom pitanju i naći alternativno rješenje kako bi se ta naknada ukinula ili barem značajno smanjila. Nadovezujući se na već spomenutu naknadu, nastavit ćemo istraživati gdje se alocirao ukupni prihod od posredovanja, koji je SC zakonski dužan prenamijeniti u unaprjeđenje studentskog standarda- jer ne možemo prihvatiti činjenicu da se na plaće zaposlenika koji sudjeluju u provođenju natječaja u trajanju od 60 dana izdvaja čak 615.929,43 kn! Sve u svemu, bojkot proglašavamo uspješnim, a sve ostale informacije ćemo vam javiti u pravo vrijeme po saznanju istih”, napisali su tada iz Zbora.

Studenti su naime bojkotirali plaćanje studentskih domova kako bi ih institucije napokon poslušale. Ova pobjeda stoga još je slađa jer s njom, prekinuto je višegodišnje prikupljanje novca u blagajnu SC-a za koju se godinama vežu neobične transakcije i izmotavanja.

Sam trošak obrade natječajnog postupka uveo se 2012. godine “zbog povećanih troškova digitalizacije sustava i ukidanja prodaje tiskanica vezanih uz natječaj, koje se od tada (uz sav ostali tiskani materijal) dijeli besplatno studentima koji pristupaju natječaju”, tvrde iz SC-a. No, kako smo naveli, većina studenata prijave je printala o svom trošku jer je iste prije prijave potrebno ovjeriti u studentskoj referadi, a budući da to zna trajati satima, nema smisla par puta dnevno, u vrućim ljetnim danima, stajati u redu na čak nekoliko mjesta. Pogotovo ne za studente koji dolaze iz svih dijelova Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine koji su poprilično ovisni o transportnim linijama jer mnogi od njih samo iz tog razloga ljeti dolaze u Zagreb.

S druge strane, u akademskoj godini 2017./2018. pokrenuta je elektronička predaja molbi, no i dalje je ostala obaveza uplate troškova obrade dokumentacije u iznosu od 100 kuna.

Studentski zbor poručio Plenkoviću i Divjak: ‘SC se neprofesionalno, neiskreno i bahato odnosi prema studentima!’


Komentari