ODLIČNA VIJEST ZA ZAGREBAČKU BURZU: Ušla među 5 najboljih izdavatelja LEI oznaka u svijetu

Facebook

Zagrebačka burza ušla je među pet najboljih izdavatelja LEI oznaka u svijetu, prema ocjeni Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) za ožujak ove godine.

LEI (Legal Entity Identifier) predstavlja jedinstveni kod koji omogućuje identifikaciju pravnih subjekata koji sudjeluju na financijskim tržištima s ciljem smanjenja sistemskog rizika kroz bolji nadzor sudionika i veću dostupnost podataka, a ujedno omogućuje smanjenje troškova vezanih uz prikupljanje i obradu podataka, lakše i potpunije izvještavanje regulatornih tijela i općenito jačanje discipline sudionika tržišta. Zagrebačka burza ovlaštena je za dodjeljivanje i administriranje LEI oznaka od travnja prošle godine.
Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) neprofitna je organizacija utemeljena od strane

Financial Stability Boarda 2014. s ciljem nadziranja implementacije i korištenja LEI oznaka, a od veljače ove godine mjesečno ocjenjuje subjekte ovlaštene za izdavanje i administriranje LEI oznaka prema setu jasno definiranih kriterija kvalitete.

U svijetu je svega 30 subjekata ovlašteno za izdavanje i administriranje LEI oznaka, izdano je ukupno 433,140 oznaka, a Zagrebačke burza trenutačno je na 19. mjestu po broju administriranih oznaka.


Komentari