Odlična vijest: Jednom kartom kroz dvije županije i Grad Zagreb

Foto: Facebook/ HŽ

Masterplan obuhvaća Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju te Grad Zagreb, područje je to na kojem živi oko 1,25 milijuna stanovnika.
Nakon što je Masterplan prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije usvojen na sjednicama predstavničkih tijela grada i županija, održana je i završna konferencija – videokonferencija. Riječ je o strateškom dokumentu dugoročnog razvoja prometnog sustava kojim će se omogućiti veća prometna povezanost, mobilnost stanovništva i sigurnost u prometu, piše Lokalni.hr.

“Ovaj dokument temeljna je pretpostavka za uspostavu integriranog prijevoza putnika koji podrazumijeva jednu kartu za područje na kojem živi oko 1,25 milijuna stanovnika. Velik broj njih dnevno koristi osobna vozila čime se stvaraju gužve na pristupnim cestama prema Zagrebu. Cilj je uspostaviti javni prijevoz s usklađenim autobusnim i željezničkim linijama s jedinstvenom putnom kartom”, zaključio je predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak.

Izrada Masterplana podijeljena je u dvije faze, od kojih su u prvoj fazi prikupljeni podaci o stanju prometnog sustava. U drugoj fazi su održane radionice s ključnim dionicima u prometnom sustavu te predstavnicima gradova i općina da bi se definirali ciljevi i mjere kako doći do boljeg prometnog sustava.

U tom smjeru, bilo bi odlično kada bi ZET i HŽ uspostavili model kojim bi se bilo moguće voziti jednom kartom autobusima, tramvajima ali i vlakovima – prigradskom željeznicom.


Komentari