ODLAZE ZVONA ALI SAMO PRIVREMENO U veljači kreće obnova katedrale, projekt težak 186 milijuna kuna

Foto: Darko Tomas/CROPIX

Iako su napravljeni prvi koraci ka obnovi katedrale postavljanjem jednog od dvoje zamjenskih križeva, posao niti blizu nije gotov, a onaj pravi započet će u veljači ove godine, najavili su na Radio Sljemenu.

Nakon iscrpnih istražnih radova i postavljanja senzora koji cijelo vrijeme prate gibanje katedrale, prvi puta su svi dijelovi konstrukcije katalogizirani i numerički obrađeni. Poznati su svi detalji stanja građevine i onoga što je potrebno učiniti u svakom elementu njezine obnove. Preduvjet je to za dovršetak kompletnog izvedbenog projekta nužnog da bi se pristupilo hitnim mjerama sanacije, prenose.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Kako je najavio dekan Građevinskog fakulteta StjepanLakušić, “sve mora biti završeno u sljedeća dva tjedna, dok žurne sanacijske mjere imaju rok do konca svibnja”.

To su rokovi koji su vezani za izvedbene projekte skela koje će biti izvedene vezano za tornjeve, skele vezane za zaštitu svoda da ne bi došlo do urušavanja i vanjske skele koja je vezana za zidove katedrale.”

Najugroženiji su tornjevi

“Stabilizacija tornjeva se mora napraviti u obliku čelične konstrukcije koja će biti izvedena iznutra, a slično je i sa svodovima. Zatega koje dolazi ispod, u petama svodova, također će biti nešto deblje, bit će ih nešto više, ali također na toj visini od dvadeset metara, u odnosu na postojeće zatege neće biti velike razlike. Iznad svodova dolazi jedan kruti okvir, čelični, koji također služi za stabilizaciju”, rekao je autor koncepta konstrukcijske obnove prof. Damir Lazarević.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Tornjevi su ujedno i najugroženiji i najopasniji, tako da će se uz zid na južnoj strani katedrale postaviti siguran koridor za građane i one koji rade u Nadbiskupskom dvoru, a svima ostalima ulaz i pristup bit će zabranjen. Kako piše Radio Sljeme, nakon osiguravanja Nadbiskupskog dvora kreće se u razgrađivanje stare skele na južnom tornju, demontaža zvona, te radovi na ojačanju konstrukcije, a riječ je o desecima tona građevnog i drugog materijala

Preko 50 inženjera i profesora s Građevinskog fakulteta i partnera angažirano je na projektu teškom 186 milijuna eura, prenosi Radio Sljeme i navodi kako je krajnji rok za obnovu konac svibnja, ali to je tek prva faza radova. Tek cjelovita obnova ovog velebnog arhitektonskog ostvarenja neogotičkog stila, koja se očekuje nakon 30. svibnja, trebala bi katedralu vratiti u dobro nam poznato Bolleovo stanje .

Komentari