ODLAZAK POZNATOG ZAGREBAČKOG LIJEČNIKA: Ostavio je neizbrisiv trag, veliki dio života radio je na Zavodu za zaštitu zdravlja grada Zagreba

Poznati hrvatski liječnik Ivan Janko Vodopija, čiji su skraćeni postupak cijepljenja poznat kao Zagrebačka shema prihvatili Pasteurov institut u Parizu i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), preminuo je u četvrtak u 97. godini života u Zagrebu, objavilo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD).

Vodopija je rođen 1925. u Somboru. Studij medicine završio je u Zagrebu 1950., a specijalizaciju iz infektologije 1955. godine. U Londonu se usavršavao iz tropske medicine. Od 1955. do 1991. radio je u Zavodu za zaštitu zdravlja grada Zagreba, današnjem Nastavnom zavodu  “Andrija Štampar”. Bio od 1969. voditelj Odjela za epidemiologiju te profesor Medicinskoga fakulteta u Zagrebu.

Kao stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) djelovao je u Tajlandu, Kongu i Liberiji, gdje je suzbijao tropske i druge zarazne bolesti.

Posebno se bavio postupcima imunizacije. Unaprijedio je rad antirabične službe sudjelujući u razvijanju novih generacija cjepiva protiv bjesnoće.

Od 1995.–2002. bio je predsjednik Nacionalnoga zdravstvenog vijeća Ministarstva zdravstva RH. Tijekom Domovinskog rata organizirao je epidemiološku službu za zaštitu od infekata kod prognanika i izbjeglica, za što je 1997. dobio Nagradu Ministarstva obrane RH. Za iskorjenjivanje poliomijelitisa dobio je priznanje od WHO 2004. Dobtinik je i Nagrade grada Zagreba.

Bio je izvrstan poznavatelj hrvatske povijesti i stratsveni ljubitelj hrvatske kulture.
Pogreb prof. Vodopije bit će u utorak, 3. kolovoza na zagrebačkom groblju Mirogoj u 10 sati.


Komentari