ODLAZAK LEGENDE: Zlatko Saračević ispraćen na Mirogoju, pokrenuta peticija da Arena nosi njegovo ime

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Svijet sporta potresla je vijest i preranom odlasku rukometne legende Zlatka Saračevića. Obdukcija je potvrdila da je uzrok smrti srčani udar, a pokopan je danas u 15 sati na Mirogoju. Kako njegovo ime ne bi palo u zaborav, pokrenuta je peticija kojom se traži da zagrebačka Arena dobije ime “Zlatko Saračević”.

Saračević je umro nakon utakmice na kojoj su rukometašice Podravke savladale Lokomotivu i napravile korak prema naslovu prvakinja. Naglo mu je pozlilo i umro je u koprivničkoj bolnici.

Na posljednji ispraćaj u Aleji velikana ispratili su ga obitelj, prijatelji i igračice Podravke.

Max Križanić iz Kutine odlučio je pokrenuti peticiju da zagrebačka Arena nosi ime jednog od najvećih hrvatskih rukometaša. Iako peticiju nisu službeno prihvatile gradske vlasti, izazvala je oduševljenje ljubitelja sporta.

“Čim sam pročitao ovu, za mene, a vjerujem i cijelu javnost, šokantnu vijest, pala mi je na pamet ideja. Nakon razgovora s ljudima pokrenuo sam inicijativu koju možete potpisati. Na taj način bi se odala počast vrhunskom sportašu i vrhunskom čovjeku koji je u Hrvatsku donio puno, puno velikog. Tko zna, Arene u Zagrebu možda nikad ne bi ni bilo da nije bilo uspjeha te legendarne generacije. Podržite svojim potpisom ovu inicijativu, možda se i ostvari”, poručio je autor peticije za 24sata.

Na tu inicijativu odlučio se kad je primijetio da mlađe generacije nisu upoznate s uspjesima hrvatskih sportaša koji su trajno zadužili buduće naraštaje.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

“Student sam pete godine informatičkog fakulteta i na ideju o peticiji sam došao kad sam vidio da neki moji kolege ne znaju tko je Iztok Puc, član legendarne generacije koja nam je donijela olimpijsko zlato. Bojim se da bi za desetak godina mlađe generacije vrlo lako mogle zaboraviti i tko je Zlatko Saračević ako ne dobije neki trajni spomenik. Zadužio je hrvatski rukomet i, da nije njega, tko zna, možda ne bi bilo ni Arene. Druga stvar, Arena se primarno veže za rukomet i možda ne bi bilo domaćinstva europskih i svjetskih prvenstava da nije bilo Saračevićeve generacije”, objasnio je Max.

Ukoliko Arena ponese ime po pokojnom Zlatku, to neće biti prvi takav slučaj u Hrvatskoj. Košarkaški centar ponio je ime po legendarnom Draženu Petroviću, a Hrvatski košarkaški kup nosi ime po Krešimiru Ćosiću.


Komentari