ODLAZAK JOŠ JEDNE SPORTSKE LEGENDE: Iza sebe je ostavio generacije velikana

Vozač je pobjegao s mjesta nesreće (Foto: Pixabay)

Dugogodišnji trener vaterpola i legenda ovog sporta Duško Baždar preminuo je u srijedu navečer.

Ispraćaj pokojnika bit će organiziran na Mirogoju sutra u 14:10, priopćili su iz Vaterpolskog kluba Zagreb.

Duško Baždar je rođen u Zagrebu 25. svibnja 1947. Njegov je igrački put počeo u Mladosti. Bio je dio one briljantne generacije mladostaša s konca ’60-tih prošlog stoljeća koja se ovjenčala s četiri naslova prvaka Europe. Nije bio vodeći igrač ili u naslovnim ulogama, ali bio je ondje, bio je vrijedan dio te momčadi. Jasno, daleko je dugotrajniji Baždarov trenerski put na kojem je vodio doslovno na stotine mladića, ali i djevojaka. Kao trener je radio u Mladosti i Medveščaku, godinu je dana bio u Italiji gdje je trenirao tada drugoligaša Pescaru. Četiri godine je proveo u Sloveniji kao savjetnik i kreator stručnog programa VK Maribor. Jednu je godinu bio i izbornik austrijske seniorske vrste koju je vodio na Europskom B prvenstvu na Malti.

U Hrvatskoj je vodeći Brodograditelj iz Betine na Murteru, uveo taj klub u 2. ligu bivše države još. U samostalnoj Hrvatskoj je bio trenerom i u Mladosti u radu s mlađim uzrastima, pa u Medveščaku, a pomagao je i u ponovnom pokretanju vaterpola u Zadru. Od 1999. nakon odlaska iz Mladosti, preuzeo je VK Aurum osiguranje iz Zagreba iz kojeg je tri godine kasnije, 2002. oformljen Vaterpolski klub Zagreb kojem je on bio prvi predsjednik i trener. Klub je oformio muški i ženski sastav, imaju sve dobne uzraste, oko 100-injak članova. Godine 2008. Duško baždar je na klupi VK Zagreb osvojio i Prvu B ligu s mogućnosti kvalifikacija za Prvenstvo Hrvatske i Jadransku ligu.

Posljednjih je godina, iz zdravstvenih razloga, Duško Baždar bio počasni predsjednik kluba. No, ono po čemu će ga vaterpolska zajednica ponajviše u Zagrebu pamtiti je da je istinski do posljednjeg trenutka dolazio na gotovo pa sve vaterpolske utakmice. Iako slabije pokretan i sa štapom, zov bazena, miris klora u vodi bio je jači. Dobitnik je niza sportskih nagrada i priznanja, od kojih izdvajamo nagradu za životno djelo Sportskog saveza Zagreba 2014., a za osobit doprinos zagrebačkom sportu.

“Tko je ikada bio pod njegovim režimom treninga zna o kakvom se čovjeku radi. Ja pamtim jedan sastanak na kojem smo gledali snimku tekme u kojoj smo izgubili od klinaca mladostaša s jedno 10 razlike pa nam je veliki Duško objasnio kako stvari stoje. “Vas 1% će postati igrači. Moj zadatak je vas 99 posto drugih. Da od vas napravim – ljude”. I upravo se to događalo. Imali smo sistem da čovjeku svaki mjesec donosimo izlistane ocjene iz škole i tko ima jedinicu, utakmicu gleda s tribine. I to je vrijedilo i za najveće zvijezde u ekipi. Nije bilo povlaštenih. Treninzi su znali biti ubitačni fizički, ali i psihički. Za Vk Zagreb je godinama živio. A ja sam siguran da je od mene napravio barem malo boljeg i čvršćeg čovjeka. Počivao u miru gospon Baždar”, napisao je ožalošćeni Zagrepčanin.


Komentari