Odgovor ravnatelja bolnice: ‘Klinika za dječje bolesti nikada nije poslala dijete da umre kod kuće’

www.hkv.hr

Reakcija iz Klinike na napise medija.

Iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj stiglo je priopćenje ravnatelja o slučaju teško bolesnog dječaka Marina Dražića s obzirom na tvrdnje da je njegov otac danas dobio ultimatum da odvede sina kući, iako je u terminalnoj fazi bolesti.

>>> Poražavajuće stanje: ‘Liječnici su rekli da trebaju pustiti našeg sina na kućnu njegu jer je običaj u svijetu da djeca umiru doma’

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:


“Poštovani,

Ponukani  medijskim napisima i pričama objavljenim u dijelu medija, u vezi pružanja zdravstvene zaštite djetetu M.D. ističemo kako Klinika za dječje bolesti Zagreb, kao vodeća ustanova za liječenje djece u Republici Hrvatskoj, svakom akutno oboljelom djetetu osigurava najveću moguću razinu zdravstvene skrbi. Klinika za dječje bolesti niti prostorno niti kadrovima nije osposobljena ni ovlaštena provoditi palijativnu skrb za djecu u terminalnoj i korničnoj fazi bolesti. 

Klinika za dječje bolesti Zagreb nikada nije „poslala dijete da umre kod kuće“ (kao što je navedeno u dijelu medija), „izbacila bolesno dijete na ulicu“ ili uskratila pružiti pomoć bolesnom djetetu, nego je djeci u terminalnoj fazi bolesti omogućeno da, uz izričitu suglasnost, a često i na zahtjev roditelja, sukladno najmodernijim svjetskim stavovima i standardima, život napuste na najhumaniji način, u svome okružju, okruženi ljudima koji ih vole.  

U konkretnom slučaju, jučer je konzilij sastavljen od četiri liječnika specijalista obavio razgovor s ocem djeteta, te mu je ponuđeno da razmisili o mogućnostima skrbi za dijete, NAKON ŠTO SE ZAVRŠI LIJEČENJE AKUTNE BOLESTI ZBOG KOJE JE DIJETE TRENUTNO U BOLNICI.

Pri tome je ocu objašnjeno da postoje samo dvije opcije, njega u kući, te premještaj djeteta u specijalnu bolnicu u Gornjoj Bistri (o ovoj je opciji s roditeljima razogovarano u više navrata do sada i oni joj nisu bili skloni) te da niti jednu nismo u mogućnosti provesti bez izričiite suglasnosti roditelja.

Napominjemo da niti u jednom trenutku nije bilo govora o „izbacivanju“ djeteta na ulicu, već je ocu izričito ponuđeno da o opcijama nastavka skrbi po završetku akutnog liječenja razmisli, konzultira se sa svojim bližnjima i u miru donese odluku.

Također, nikakvih službenih konatkata sa specijalnom bolnicom u Gornjoj Bistri nije bilo, jer je nemoguće dijete staviti na listu čekanja za smještaj u navedenoj ustanovi bez suglasnosti liječnika.  Posebno ističemo da Specijalna bolnica u Gornjoj Bistri nije ustanova za palijativnu skrb, ali upravo zahvaljujući humanom i kolegijalnom odnosu prema pacijentima i kolegama, ne samo Klaićeve već i drugih pedijatrijskih ustanova u Zagrebu i Hrvatskoj, u nepostojanju odgovarajuće ustanove za palijativnu skrb djece, povremeno preuzima i tu ulogu, na čemu i ovim putem zahvaljujemo dr.Mittermayeru i njegovom timu.

Niti jedna od dviju navedenih mogućnosti ne provodi se bez izričite suglasnosti roditelja djeteta. Navedene mogućnosti liječenja iznose se, bez iznimke, svim roditeljima čije dijete nakon završetka akutnog liječenja treba palijativnu zdravstvenu skrb, budući Klinika za dječje bolesti Zagreb, nažalost, nema mogućnosti i kapaciteta pružati palijativnu zdravstvenu skrb. 

Dobrobit i interes teško kronično bolesnog dijeta nalažu da dijete ne boravi u okruženju akutno oboljele djece, te na taj način bude izloženo povećanom riziku od oboljenja.
Budući Klinika za dječje bolesti Zagreb, nažalost nema mogućnosti, pružati palijativnu zdravstvenu skrb, sva pitanja oko organizacije i načina pružanja ove skrbi treba uputiti resornom Ministarstvu.

Uprava Klinike za dječje bolesti Zagreb i njezini zaposlenici izražavaju duboko suosjećanje roditeljima teško bolesnog djeteta, kao i svim roditeljima bolesne djece, te će uvijek, kao i do sada, svakom bolesnom djetetu pružati najvišu razinu zdravstvene zaštite, a njihovim roditeljima svaku potrebnu vrstu podrške.  

Zoran Bahtijarević,dr.med.
v.d.ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb”

Komentari