ODGOĐENA OBNOVA BANSKIH DVORA? Cijene građevinskih materijala rastu, a nedostaje i radne snage

Foto: Zagreb.info

Sjedište Vlade na Markovom trgu, Banski dvori dvije godine nakon potresa i dalje su iznutra oštećeni, dok izvana izgledaju netaknuto. No, zbog cijena na tržištu, ali i ekonomske situacije u državi, Vlada razmišlja da obnovu središta moći ipak privremeno odgodi, piše Dnevnik.hr.

“S obzirom na okolnosti na tržištu i pristigle ponude koje znatno premašuju procijenjenu vrijednost te ograničenja koja imamo vezano za državni proračun, razmotrit ćemo daljnje korake i o svemu pravovremeno obavijestiti javnost”, priopćili su iz Vlade.

Plan je bio, uz sanaciju posljedica potresa i dodatno preurediti Banske dvore. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u veljači ove godine kazala je: “Zgrada će se učiniti puno funkcionalnijom, a bit će energetski obnovljena” te dodala: “U potkrovlju koje se ne koristi, uredit će se dodatni uredi”.

Tvrtku koja bi to učinila već su tražili na natječaju, no one je ovog travnja poništen. U međuvremenu iz dana u dan cijene ključnih građevinskih materijala koji se koriste za obnovu rastu, a nema ni radne snage.

‘Nema razloga da se ne krene s obnovom’

Profesor Stjepan Lakušić ističe da je za izvođače važno da imaju određenu sigurnost prilikom ulaska u posao. “A ta sigurnost se očituje u poremećajima koji se događaju na tržištu, u poremećaju cijena i da jedan dio tih povećanja bude uključen u indeksaciju cijena”.

Reformist Radimir Čačić pak smatra da nema razloga da se ne krene s obnovom. “Ne. Obnova mora ići odmah i nema razloga da ne ide. Postoje za to sredstva. Pitanje je samo naše sposobnosti”, kazao je.

Inače, dio troškova za obnovu i Sabora i Banskih dvora osiguran je iz Fonda solidarnosti Europske Unije.


Komentari