ODGODA? Sve je više sumnji da će Zagreb 1. srpnja biti spreman za novi model naplate otpada

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Zagrepčane od 1. srpnja očekuje novi model razdvajanja i naplate otpada, barem tako tvrdi aktualna gradska vlast. Kako je gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio prošlog mjeseca, ako neće sve biti spremno, moguće je da se i odgodi.

Problema je mnogo, a za početak javni natječaj za vrećice vrijedan 50 milijuna kuna koji je Grad raspisao prije dva mjeseca stoji zbog postupka žalbe. Upravo zato je i na novinarsko pitanje gradonačelnik otvorio pitanje odgađanje novog modela za rujan.

Trenutačne kante za smeće, Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Također, veliki problemi u Čistoći mogli bi izazvati poteškoće do 1. srpnja, jer poznato je kako nedostaje operativnih radnika na terenu, a kamioni su često u kvaru.

Problem s boksevima i trgovačkim lancima

Izuzev toga, bokseva u kojima bi stajali kontejneri za smeće, nema niti približno dovoljno, tvrdi izvor Jutarnjeg lista iz Čistoće. Navodi kako ih nedostaje četiri tisuće, a navodno nije postignuti niti dogovor s trgovačkim centrima koji bi vrećice za smeće trebali prodavati.

Budući izgled bokseva za kontejnere, Foto: Grad Zagreb

Izvor tvrdi kako će trgovački lanci sigurno uzimati svoj dio iz krajnje cijene, a neki lanci imaju čak i 30 posto marže na vrećice. To pak dovodi u pitanje krajnju cijenu vrećice za kupce. Zasad, od svega poznato je da će fiksni dio cijene odvoza otpada koštati 45 kuna.

Komentari