ODBOR ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA RASPRAVLJAO O RADU POLIKLINIKE. Tražit će dodatne podatke i razmotriti pritužbe

Foto: Davorin Vićnjić/PISELL

Saborski odbor za ravnopravnost spolova u petak je na sjednici raspravljao o radu Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Sjednica odbora na temu “Ima li diskriminacije na temelju spola u procesu odlučivanja o ostvarivanju roditeljske skrbi nad djecom” sazvana je u jeku rasprave koja se odvija u javnosti o radu Poliklinike za zaštitu djece i optužbama o diskriminaciji pri dodjeljivanju skrbi nad djecom, piše Tportal.

“Rasprava koja se u posljednje vrijeme odvijala u javnosti, vjerujem da zaslužuje brzu reakciju nadležnih institucija”, istaknula je predsjednica odbora, zastupnica Marija Selak Raspudić istaknuvši da će odbor nastojati uvidjeti imaju li te optužbe utemeljenje u praksi.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika komentirala je sudsku zabranu pisanja o Poliklinici. Istaknula je da je neprihvatljivo ograničavati slobodu medija, a rad svake institucije mora biti podložan nadzoru.

“Možda bi bilo dobro da se provede neovisna analiza pojedinačnih slučajeva o kojima se govori u medijskim napisima. Unatoč svemu, duboko se nadamo da će djeca nastaviti dobivati uslugu koja im treba”, rekla je Gabelica Šupljika.

Nova ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Vanja Sljepčević Saftić je istaknula da joj je tek prvi dan na tom poslu i poručila da bi se eventualne nepravilnosti trebale utvrditi inspekcijskim nadzorom.

Navela je kako je lani Poliklinika primila 3460 djece u obradu, od čega je bilo 1200 novih slučajeva te 364 visokokonfliktna razvoda.

Petra Kontić iz udruge B.a.b.e. osvrnula se na isti problem, istaknuvši da su dobili veći broj pritužbi na rad Poliklinike da je njihova obrada površna i da se ne ulazi u specifičnost situacija.

Sumnju u rad Poliklinike budi i činjenica da im se javljaju žene s raznim mišljenjima i procjenama, a u konkretnim slučajevima mišljenje Poliklinike drugačije je ono od svih ostalih mišljenja.

Selak Raspudić je najavila da će Odbor zatražiti informacije pravobranitelja o broju pritužbi na rad Poliklinike, kao i na pritužbe o diskriminaciji na temelju spola u procesu dodjeljivanja skrbništva nad djecom.


Komentari