Odbjegli tajkun Josip Gucić sada pokušava istjerati suvlasnike iz oštećene palače u Smičiklasovoj. Smatraju da tamo želi graditi hotel!

02.12.2005., Zagreb - Josip Gucic na Zupanijskom sudu. Photo: Boris Scitar/Vecernji list

Odbjegli tajkun, Josip Gucić, kojem se sudilo za ratno profiterstvo, danas je van dohvata hrvatskog pravosuđa iako je, očito, dovoljno involviran u glavnom gradu da radi probleme suvlasnicima zgrade na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, križanju Smičiklasove i Martićeve ulice.

Gucić je, naime, jedan od suvlasnika palače na adresi Smičiklasova 23, koja datira iz prošlog stoljeća no njeno impozantno zdanje i dalje mami poglede prolaznika. Palača je sada, doduše, prilično oštećena u potresu. Čak 58% zgrade nalazi se u vlasništvu firme koju ovaj bivši moćni tajkun vodi preko svoje obitelji, otkriva Telegram. Inače, Gucić je tu tvrtku, Rudar, privatizirao devedesetih a sada se protiv njega vodi nekoliko sudskih postupaka, no nedostupan je pravosuđu.

Većina je stanova u palači danas u privatnom vlasništvu a, kako piše spomenuti portal, objektu sada prijeti znatno propadanje. Priča je u zadnje vrijeme i previše poznata, suvlasnici se ne mogu dogovoriti oko rekonstrukcije, a najveći problem predstavlja upravo Gucić koji je navodno želi cijelu kupiti kako bi ju mogao prenamijeniti u hotel, ili prodati drugom investitoru.

Ostali suvlasnici, naravno, ne dijele njegov interes i žele čim prije urediti zgradu kako bi sačuvali stanove.

“Sada nam prije svega treba rekonstrukcija krova. Oštećen je u potresu i počeo je prokišnjavati. No, s tvrtkom gospodina Gucića nema nikakvog dogovora. Neuredni su u plaćanju pričuve. Moramo novac za pričuvu od njih utjerivati sudskim putem. Ne daju nam ni suglasnost za popravak krova”, ispričali su ogorčeni stanari impozantne palače.

Oni su pokušali skupiti nešto novca postavljanjem reklame na krov, no  to im, kažu, Gucići nisu odobrili, iako se uprava tvrtke već neko vrijeme ne nalazi tamo dio u vlasništvu tvrtke Rudar zatvoren je i prašnjav. 

“U prostorijama Rudara nalaze se vodovodne cijevi koje često pucaju. Budući da se nitko iz tvrtke Rudar ne pojavljuje ovdje, nemamo pristup tim puknućima. To nam stalno stvara probleme. Mi podmirujemo sve troškove, s obzirom na to da se Gucić odjavio s brojila za vodu”, govore za Telegram suvlasnici pokazujući i tužbu na iznos od 73 tisuće kuna koliko Rudar nije platio pričuve. Tu tužbu Općinski građanski sud u Zagrebu svojom nepravomoćno odlukom je odbio, ali je uložena žalba koja još nije riješena, a kažu i da dugova ima još.

Iako Telegram do zaključenja članka nije dobio odgovor na službeni upit koji je slao Rudaru, doznali su da je njihov odvjetnik ovih dana suvlasnicima u zgradi u sandučiće ubacio pisamca u kojima ih obavještava da je tvrtka Rudar zainteresirana za kupnju cijele zgrade. Piše dalje da Rudar “planira investirati u palaču”. O kakvoj se investiciji radi nitko ne zna, a odvjetnik nam ne otkriva. Moglo bi se učiniti da tuženik za ratno profiterstvo sada pokušava postati potresni profiter.

Telegram doznaje i kako je prije četiri godine Rudar od Grada Zagreba dobio građevinsku dozvolu za gradnju hotela u Smičiklasovoj 23. Dozvola je izdana za hotel s 34 smještajne jedinice i depandansom. Nije poznato kako su dobili dozvolu iako nisu vlasnici cijelog objekta. Tu je još osam suvlasnika, a jedan značajan dio u vlasništvu je države. Građevinska dozvola u međuvremenu je, nakon žalbi, poništena.


Komentari