ODABRALI BADNJAK Željka Markić od Ministarstva traži nadzor zbog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj

Udruga U ime obitelji  i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja od Ministarstva pravosuđa i uprave očekuju da po hitnom postupku provede državnu nadzor zakonitosti odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića kojom povratno ukida mjeru roditelj odgojitelj.

Izvršna direktorica udruge U ime obitelji,  Željka Markić rekla je u petak ispred Ministarstva pravosuđa da su namjerno odabrali Badnjak za podnošenje zahtjeva za inspekcijski nadzor jer na Božić slavimo i dočekujemo rođenje djeteta i okupljamo se u obiteljima, ali da u Zagrebu preko 5800 obitelji blagdan dočekuje i provodi “u tjeskobi, zabrinutosti, ekonomskoj i društvenoj nesigurnosti”.

Blagdani su im takvi, kazala je, isključivo zato što je gradonačelnik Tomislav Tomašević – kršeći Ustav i zakone koje dobro poznaje, vjerojatno nadajući se da će procesi na sudu i reagiranje institucija trajati jako dugo – upravo tu grupu ljudi odabrao da uštedi 3 posto gradskog proračuna, rekla je Markić.

Iznevjerili su očekivanja ljudi

“Ako se oko ovog ne potrudi Ministarstvo da ovdje provede zakon i štiti hrvatske građane koji se brinu o 20.000 djece, onda ne znam oko čega će se itko u Hrvatskoj potruditi da se provodi zakon i da se držimo Ustava”, ocijenila je Markić.

Članica Upravnog odbora UiO Natalija Kanački najavila je da će nakon Nove godine više udruga i skupina građana u ime svih korisnika mjere predati zahtjev Upravnom sudu da ocijeni zakonitost odluke gradonačelnika Tomaševića kojom su oštećeni građani Zagreba.

Ustav brani retroaktivnu primjenu

Odvjetnik Karlo Novosel podsjetio je da su djeca, očevi i majke osobe koje su pod posebnom zaštitom Ustava, ističući da Ustav, Zakon o općem upravnom postupku i Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi brane povratno, odnosno retroaktivno djelovanje općih akata i podzakonskih propisa, zbog čega traže poštivanje stečenih prava.

Od resornog Ministarstva traže da u roku od 15 dana pozove gradske vlasti da isprave ovu protuzakonitu i protuustavnu odluku, a ako gradonačelnik i Gradska skupština to ne učine, od Ministarstva očekuju da obustavi djelovanje odluke te pokrene postupak pred Visokim upravnim sudom radi ocjene zakonitosti.

Predsjednica HURO-a Ana Marija Berbić Lacko rekla je da je Grad definirao uvjete kojih su se roditelji odgojitelji pridržavali, a koji su uključivali prebivalište u Zagrebu od minimalno pet godina, najmanje troje djece koja ne smiju biti upisana u vrtić, a roditelji nisu smjeli biti zaposleni.

Napomenula je da je oko 50 posto korisnika mjere u ovih pet godina dobilo barem još jedno dijete, što je pokazatelj da je mjera uspješna, a 6000 njihove djece je vrtićke dobi te su tako omogućili djeci zaposlenih roditelja da dobiju svoje mjesto u gradskim vrtićima. “Ne vidimo koji je motiv za revidiranje, odnosno ukidanje stečenih prava”, poručila je Berbić Lacko.


Komentari