Od zagrebačkog Demerja po cijeloj Hrvatskoj: Kreće veliko pošumljavanje predvođeno izviđačima

Photo: Igor Pavlović

CO2mpensating by Planting inovativni je ekološki projekt kojeg vodi Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i tvrtka HEARTH, a svoje predstavljanje doživio je ovoga petka u Zagrebačkom naselju Demerje.

“Ovo je prvi ovakav program u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji, a namijenjen je tvrtkama, institucijama i drugim organizacijama, ali i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadoknaditi proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu” objasnio je Savez izviđača Hrvatske u medijskom priopćenju.

Dodaju kako je upravo u Demerju u petak bilo postavljanje prvih sadnica, te će od tamo u subotu krenuti prvo pošumnjavanje, a projekt se provodi uz pokroviteljstvo Veleposlanstva SAD-a, Ureda Europskog parlamenta i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Glavni koordinator projekta i poslovni direktor Saveza izviđača, Dan
Špicer u svom je govoru ustvrdio kako su kao izviđači, stručnjaci iz Hrvatskih šuma i kreativci iz agencije HEARTH, shvatili da zajedno mogu osvijestiti tvrtke i građane koliko je bitno promijeniti štetno ponašanje na prirodu.

“Projekt smo osmislili kako bismo pružili mogućnost onima koji zagađuju malo, ali i onima koji zagađuju puno više, da sadnjom stabala u potpunosti ili pak djelomično neutraliziraju svoje po prirodu štetno djelovanje. Ovaj projekt u biti omogućava uvođenje ravnoteže između onoga čime prirodi štetimo i onoga čime prirodi možemo pomoći“, rekao je Špicer.

parlamentarni zastupnik Ante Bačić, došao je podržati Projekt je kao izaslanik predsjednika Sabora, a tvrtke partneri, ujedno i prvi nositelji  koje su prvi nositelji CO2MPENSATING BY PLANTING oznake su: Coca-Cola HBC Adria, Raiffeisenbank Hrvatska, E.ON Hrvatska, PwC Hrvatska i L’Oreal Adria.

osim sadnje novih sadnica i revitalizacije šuma uništenih djelovanjem klimatskih promjena, projekt će se baviti i edukacijom djece i mladih, kao i šire javnosti koju žele osvijestiti o ugljičnom otisku, učincima klimatskih promjena i važnosti zaštite okoliša i održivog razvoja, te kako ga postići. Osnovnoškolski i srednjoškolski program ispunjen interaktivnim radionicama nazvali su “Šumoborci“.

“Svi Šumoborci, osim sudjelovanja u zanimljivim radionicama, moći će kroz akcije pošumljavanja posaditi svoje sadnice i time nadoknaditi dio emisija CO 2 iz vlastitog ugljičnog otiska. U planu je već ove godine uključiti u akcije pošumljavanja više od 1000 volontera Šumoboraca, a akcije nastaviti i u idućim godinama, još većim intenzitetom te uključivanjem brojnih drugih organizacija i volontera širom Hrvatske”, ističe se u priopćenju.

Pored politički partnera i tvrtki, CO2mpensating by Planting također ima i stručne partnere iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, Hrvatskog šumarskog instituta, Hrvatske gorske službe spašavanja i udruge Tatavaka, kao i tehnološkog pokrovitelja, tvrtku GIS Cloud.


Komentari