OD ZAGREBA DO HARKIVA: Humanitarna pomoć iz Hrvatske stigla je u Ukrajinu!

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Dvije pošiljke humanitarne pomoći koje je potkraj prošlog tjedna Hrvatski Caritas uputio u Ukrajinu, jučer su pretovarene u Lavovu, a danas su stigle do dvaju centara ukrajinskoga Caritasa „Spes“ u Jablonici i Kamenecu Podolskom, priopćeno je u utorak iz hrvatskog Caritasa.

Dostavljena humanitarna pomoć će Caritasovim djelatnicima i volonterima poslužiti da poboljšaju snabdijevanje i trajnu skrb za prognanike iz južnog i istočnog dijela Ukrajine, koji su sigurnost i zaštitu potražili na jugozapadu zemlje. Sutra će, pak, znatan dio vrijedne donacije smrznutih orada i brancina, stići na svoje krajnje odredište u Harkiv na krajnjem istoku Ukrajine, područje u neposrednoj blizini istočne bojišnice, ističe se u priopćenju.

Od tvrtki koje su sudjelovale u donacijama su Cromaris, Vindija, Dukat i VM2.

Troškovi su se učetverostručili

Podsjećaju i da je ukrajinski Caritas „Spes“ upozorio nedavno a osobitu potrebu za proizvodima bez laktoze i glutena, kao i na povećanu potrebu za dječjom hranom, dječjim pelenama i pelenama za odrasle.

Također, s dolaskom hladnijeg vremena rastu i potrebe za dekama, agregatima i pećima te toplom obućom i odjećom. Ujedno, iz Caritasa Hrvatske podsjećaju da su dopremanje humanitarne pomoći u Ukrajinu i troškovi transporta, zbog rasta cijena energenata, od izbijanja rata potkraj veljače do danas gotovo učetverostručeni.

Komentari