OD TITA NEĆE NIŠTA OSTATI: Ruše njegovu kuću u Gajnicama, dio građana želi barem spomen-ploču

24sata

Na mjestu nekadašnje Titine kuće sada će biti zgrada Mjesnog odbora.

Danas se ruši nekadašnja kuća Josipa Broza Tita u Gajnicama, u Ulici Kerestinečkih žrtava 31. Na njezinom mjestu gradit će se nova zgrada Mjesnog odbora Gajnice.

Odluku o rušenju donijelo je Vijeće gradske četvrti Podsused – Vrapče koje je zemljište površine 935 četvornih metara na upravljanje dobilo od Grada Zagreba.

Dio stanovnika protivi se gradnji zgrade Mjesnog odbora na tom mjestu.

“Nije u redu da se kuća ruši, Mjesni odbor i gradska četvrt imaju dovoljno prostora za graditi drugdje. Umjesto mjesnog odbora vjerojatno se nešto drugo moglo sagraditi. Mjesni odbor trebao bi imati i neku socijalnu funkciju, a ne samo da u njemu zasjedaju. Mogli su napraviti trgovine za potrebite, neku vrstu Caritasa, a ne samo odbor da bi se sastančilo”, rekao je gospodin Zorić, stanovnik Gajnica.

Sadašnja građevina nije ni pod kakvom zaštitom, a nema ni status spomen-kuće. Iz Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatska smatraju da bi se na mjestu kuće, ako će je već rušiti, trebalo staviti spomen-obilježje.

Prema idejnom planu novi objekt bi trebao imati 300 kvadrata, od čega će 100 kvadrata biti dvorana s pozornicom. U zgradi Mjesne samouprave Gajnice bit će i tri ureda, čajna kuhinja, manja dvorana za sastanke i terasa te ostale sanitarne prostorije i strojarnica.

Inače, sin Josipa Broza, Mišo odrekao se kuće 1979. godine pod uvjetom da se na tom mjestu sagradi memorijalni muzej za njegova oca i NOB. Taj projekt nikad nije realiziran, piše 24 sata.


Komentari