‘Od prvog dana radimo sa zatvorenicima, da kad izađu budu pravi građani’ Prva žena zatvorskog sustava o životu iza rešetaka

Izvor: Pexels Ilustracija

U utorak u 13 sati na Županijskom sudu u Splitu objavljena je presuda Filipu Zavadlavu kojeg se tereti za trostruko ubojstvo. Iako je državno odvjetništvo tražilo da ga se osudi na 50 godina zatvora, Zavadlav je dobio jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina. Njegov odvjetnik Branko Šerić rekao je kako ne zna da je toliko visoka kazna ikad do sad izrečena neubrojivoj osobi.

Mnogi se pitaju kako će jedna mlada osoba provesti te godine u zatvoru, a navedeno je za RTL komentirala ravnateljica Uprave za zatvorski sustav Jana Špero kazavši kako kazne dugotrajnog zatvora u Hrvatskoj nisu novost, te da čak 6 mladih 30 godina služi kaznu dužu od 20 godina. Sveukupno 120 osoba u Hrvatskoj služi dugotrajnu kaznu.

“Generalno, kaznionice se dijele na 3 tipa po sigurnosti. Kod ovakvih dugogodišnjih kazni uvijek se radi o kaznionicama zatvorenog tipa, život zatvorenika je prilagođen tome da će dugo boraviti – u Hrvatskoj su to Lepoglava i Glina. Tamo imaju osoblje koje zna raditi s ljudima koji su tako dugo u zatvoru”, objašnjava i dodaje da se za svakog osuđenika radi individualna procjena.

“Bit će navedeno sve potrebno i sigurnosni rizici – s kim će boraviti i slično. S njima se radi jako dugo, temeljno s rehabilitacijom. Prvi dan počinjemo raditi s njima da kad izađu budu pravi građani. Terapije uključuju i rad na dobrovoljnoj osnovi”, kaže Špero.

“Pravosudna policija je 24 sata na odjelima, oni su prvi tu zatvorenicima. Svima će oni imati ulogu ogromnu. Imamo tretmansko osoblje koje je fantastično. Imamo i strukovne učitelje koji ih uče vještinama – različite radionice imaju kao opciju. Osim naših programa imamo i s nevladinim sektorom i raznim organizacijama koje pomažu u toj edukaciji. Važna je motivacija da ih uključimo u što više naobrazbe kad izađu iz zatvora”, zaključila je.


Komentari