Doznajemo lokacije u Zagrebu gdje ćemo se masovno testirati brzim testovima na koronu!

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Od ponedjeljka u Zagrebu kreće masovno testiranje brzim antigenskim testovima na koronavirus. Testiranja će se provoditi na 12 lokacija u gradu, a za prvu ruku nabavljeno je 50 tisuća testova, javlja Radio Sljeme.

Od 9 do 12 sati pacijenti Doma zdravlja Zagreb – Centar moći će se testirati na adresama Kruge 44, Brezovička cesta 102 te na istočnom parkirališta Zagrebačkog Velesajma, a od 11 do 14 sati na adresi Avenija Većeslava Holjevca 22.

Oni iz Doma zdravlja Zagreb – Istok testiranje brzim antigentskim testovima moći će obaviti od 9 do 12 sati na adresama Ninska bb (Sesvete), Fakultetsko dobro 6/1 te Zdeslava Turića 1. Od 11 do 14 sati moći će se testirati i na Grižanskoj 4.

Pacijenti iz Doma zdravlja Zagreb – Zapad testirat će se od 9 do 12 sati na sljedećim adresama: Prilaz baruna Filipovića 11, Park stara Trešnjevka 3, Matije Ilirika Vlačića 2, Prečko 2.

Ukupan broj novooboljelih osoba danas u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 609.


Zagreb je predstavio nove aktivnosti u suzbijanju epidemije koronavirusa.

 1. Ključnu ulogu trebaju preuzeti liječnici obiteljske medicine u komunikaciji sa moguće zaraženima i pomoći im u realizaciji testiranja, pregleda i kompletne medicinske njege, započevši od COVID ambulante u domu zdravlja pa do tercijarne ustanove ako za to ima potrebe. U tim treba uključiti dodatno medicinsko i administrativno osoblje kako bi se liječnici usredotočili na skrb o pacijentu.
 2.  HMP grada Zagreba preuzet će bolesnike koji su pozitivni i ovisno o stručnim smjernicama ih uputiti dalje. Daljnja je obrada i liječenje u ustanovi u okviru koje je formiran COVID odjel.
 3. Svi kronični bolesnici koji su na dijalizi, koji imaju planirane zahvate ili imaju dogovoreni sanitet (prijevoz) trebaju se prevoziti na vrijeme i bez kašnjenja na dogovorene pretrage.
 4. Gradske bolnice koje imaju pulmologiju kao odjel (KB Sveti Duh, Specijalna bolnica za plućne bolesti i Dječja bolnica Srebrnjak) otvorit će svoje COVID odjele na kojim će zbrinjavati bolesnike.
 5. Zagrebačke poliklinike, osobito poliklinike za bolesti dišnog sustava, nadzirat će i savjetovati domske COVID ambulante i aktivno utjecati na brzo rješavanje ovog problema.
 6. Klinika za psihijatriju Vrapče i Psihijatrijska bolnica ”Sveti Ivan” odredit će broj kreveta za njihove pozitivne bolesnike koji će se liječiti u njihovoj ustanovi gdje će se liječiti sve dok postoji tehnička, stručna i medicinska pomoć za bolesnika, a nakon toga će se premjestiti u jedan od respiratornih COVID odjela ovisno o kliničkom stanju bolesnika.
 7. Sadašnje stanje broja novooboljelih, posebno povećanje broja teških oblika bolesti, sve više onih za bolničko liječenje kao i bolesnika na respiratorima ukazuje na potrebu sistematskog testiranja osobito ugroženih skupina građana. Danas kad imamo testove za brzu analizu na COVID antigen čiji se nalaz dobiva u roku od 15 minuta kod pozitivnih osoba, a kojima se može provesti testiranje velikog broja građana odlučili smo, u suradnji sa stručnjacima, provesti testiranje građana u gradu Zagrebu, koje će se organizirati u  gradskim četvrtima na za to pripremljenim mjestima prema pripremljenoj obavijesti za građane.
 8. Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Dom zdravlja Centar – Dom zdravlja istok i Dom zdravlja Zapad u koordinaciji s Gradskim uredom za zdravstvo provest će organizaciju i testiranje građana u Zagrebu u što kraćem vremenu. Grad Zagreb će brzim postupkom ići u realizaciju tog  projekta u nekoliko faza.1 faza:
  •          testiranje kroničnih bolesnika, starijih ljudi i slabo pokretnih u njihovim domovima
  •          testiranje svih korisnika gradskih i privatnih domova za starije
  •          testiranje zdravstvenog osoblja i djelatnika u stacionarnim ustanovama brzim testovima
  •          testiranje ostalog pučanstva na 12 novih lokacija u gradu.
 9. U izradi je popis nužne opreme koja nedostaje za organizaciju novih COVID centara u sklopu ustanova.
 10.  Razmatramo mogućnost da jedan ili dva doma za starije, koji imaju mogućnost primjene jednostavnijih metoda liječenja, prenamijenimo u domove za COVID pozitivne korisnike te da što više terapijskih postupaka u granicama propisanim zakonom obavljaju stacionari u domu.

Jedan od ciljeva ovog programa je i da novootkrivene pozitivne osobe obavijeste sve s kojima su u posljednje vrijeme bili u kontaktu o svom pozitivnom nalazu, i o potrebi da se i oni na vrijeme testiraju. Time se prekida put širenja zaraze, izvijestil su iz Grada.

Primjena brzog antigenskog testa će smanjiti potrebu PCR testiranja (kod kojeg se nalaz dobiva u roku od 24 do 48 sati) samo na one osobe koje imaju negativan antigen test a pozitivne simptome infekcije.

Komentari

loading...