OD POLJA DO ŠTANDA ZA NEKOLIKO SATI: Zagreb prvi po proizvodnji jagoda u Hrvatskoj!

Sitana Omer

 Činjenica je kako gotovo 30 posto svih jagoda proizvedenih u Hrvatskoj dolazi iz Brezovice i Sesveta. Naime, u ove se dvije gradske četvrti na 50 hektara godišnje proizvede tisuću tona jagoda, a sve najbolje što proizvođači nude objedinjeno je u brendu jagodica purgerica

“Većina Zagrepčana ne zna da je njihov grad prvi po proizvodnji jagoda u Hrvatskoj te da je kvaliteta proizvoda na zavidnoj razini”, rekao je Marijan Herceg, predsjednik Udruge uzgajivača jagoda grada Zagreba. Tako od prošle godine Udruga tri najbolje sorte jagoda prodaje pod imenom jagodica purgerica, a riječ je o plodovima koji moraju zadovoljiti brojne kriterije.

“Zagrebačka je jagoda poznata sama po sebi, no brendiranjem smo otišli korak dalje i omogućili ljudima da točno znaju što kupuju kada plate jagodicu purgericu”, pojasnio je Marijan Herceg te istaknuo da je najveća prednost tih jagoda što u roku od nekoliko sati dođu od polja do štanda, što se ne može reći za uvozne jagode. A jagodicu purgericu moguće je kupiti na 17 štandova u Zagrebu, na frekventnim lokacijama, među ostalim, na Tomislavcu, Remizi, Trgu žrtava fašizma i Kvatriću. Za mjericu od pola kilograma ovih ukusnih jagoda treba izdvojiti 12 kuna.

 “Na početku sezone cijena je viša, iznosi oko 15 kuna za mjericu te se s vremenom smanjuje. No, nadamo se da neće pasti na manje od 10 kuna”, objasnio je Herceg te napomenuo da Zagrepčani vole domaću jagodu za koju im nije teško dati nekoliko kuna više nego za uvoznu, piše Večernji list.

Jagode kao slani obrok

A zašto su jagode korisne, objasnila je Anja Bajt iz Centra za kulturu prehrane gdje je jučer održano predstavljanje nove sezone prodaje jagoda.

“Riječ je o zdravom voću s puno antioksidansa, vitamina i vlakana”, rekla je Bajt te dodala kako su odlične i kao desert u pitama i tortama. Preporučuje i neobičnu verziju jagoda u slanom jelu poput salate od mladog špinata i jagoda začinjenu crnim paprom i balzamiranim octom.


Komentari