Od petka Arena spremna za nove pacijente: U testnoj fazi bit će ih primljeno 10, dok bi ih ukupno moglo biti nekoliko desetaka više

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Koronavirus u Hrvatskoj se širi, a kapaciteti u bolnicama se pune. Tako će, prema svemu sudeći, do petka u zagrebačku Arenu pristići prvi pacijenti.

Koordinator za covid-centar Arena Zagreb i liječnik iz Vinogradske, koja je zadužena za skrb o pacijentima koji će stizati u Arenu, Davor Vagić, za N1 je rekao da su spremni da već od petka ujutro krenu puniti tu dvoranu pacijentima.

“Liječnici i medicinske sestre su u pripravnosti. Čeka se odluka Stožera ide li u aktivaciju ili ne”, kazao je Vagić za N1.

“Treba naglasiti, u Areni bi bili smješteni pacijenti s lakšom kliničkom slikom”, napominje Vagić.

U Areni Zagreb o pacijentima će skrbiti 18 doktora i 50 sestara

Koordinator za covid-centar Arenu Zagreb prof. dr. sc. Davor Vagić nedavno je gostujući u Dnevniku N1 je pojasnio kako će Arena funkcionirati u ovoj situaciji.

Kazao je kako bi klinička slika pacijenata koji bi u Arenu trebali doći trebala biti blaga do srednje teška.

“To su pacijenti koji su hospitalizirani zbog covida, pred kraj su liječenja, ali ne mogu ići kući dok su pozitivni. Dok ne postanu negativni mogu doći ovdje.

Ministar nam je zato dao zadatak da ovo organizacijski popratimo. Spremni smo otvoriti 100 kreveta kada to bude potrebno – s tim ćemo brojem krenuti u prvom dijelu”, rekao je Davor Vagić.

O pacijentima će skrbiti 18 doktora, te 50 sestara.

“Tri doktora je dalo Ministarstvo obrane, dakle, Vojska se ne uključuje samo logistički nego i s ljudstvom. Od preostalih 15, sedam će doktora biti iz KBC-a Sestre milosrdnice, a ostalih pet iz drugih ustanova.

Minimalno 50 sestara će nam trebati, od čega će ih 20-25 biti iz KBC-a Sestre milosrdnice”, kazao je Vagić, te pojasnio da iz KBC-a Sestre milosrdnice samo vode logistiku, a da će Arena služiti za cijeli sustav.

Testna faza

Riječ je testnoj fazi, a za početak će se primiti deset pacijenata, i to iz covid-bolnice KB Dubrava i Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”.

Ovu informaciju potvrdio je za Jutarnji i ministar zdravstva Vili Beroš, koji kaže kako još nije definiran točan dan, ali da će, prema svemu sudeći, prvi pacijenti stići do nedjelje.

– Arena je, prema informacijama s terena, potpuno spremna. To je tercijarni vid zdravstvene zaštite covid-pacijenata, što znači da će tamo odlaziti bolesnici koji su praktički pred otpust iz bolnice. Dakle, treba im još nekoliko dana liječničkog nadzora i provođenja terapija – pojašnjava Beroš. Dodaje i da će se na ovaj način rasteretiti bolnice koje primaju covid-pozitivne pacijente, u smislu da ima više mjesta za teške pacijente.

Od trenutačnog broja hospitaliziranih sigurno je 30, a možda i 40 onih koji su kandidati za odlazak u Arenu, kazao je v.d. ravnatelja KB Dubrava, Ivica Lukšić.


Komentari