Od ožujka do studenog moći ćete unijeti bicikle u autobuse

FOTO: Wikimedia / ILUSTRACIJA

Autobusi će morati biti posebno označeni.

Zagrebački skupštinari u četvrtak su većinom glasova prihvatili odluku koja omogućava prijevoz bicikala u autobusima i to u periodu od ožujka do studenog. Tako će putnicima javnog prijevoza biti omogućen transport ljubimaca na dva kotača, a dostupna će biti i stajališta za postavljanje i spuštanje bicikala. Na takvim stajalištima propisana je obveza isticanja oznake za prijevoz bicikala autobusima, a nužno će biti istaknuti i upute za korištenje nosača za bicikle.

Autobusi kojima će se moći prevoziti bickli morat će biti posebno označeni, a samostalno korištenje zabranjeno je za mlađe od 14 godina. Ovom odlukom kompenzira se i prijevoz žičarom od Mihaljevca do Sljemena dok se ne osiguraju prometno – tehnički uvjeti za registraciju linije javnog prijevoza.

Odluku je kritizirao SDP-ov zatupnik Dominik Etlinger, a nedostatkom smatra nemogućnost prijevoza bicikala od studenog do ožujka, kako kaže, baš tada je to najpotrebnije zbog promijenjivog vremena. Kazao je i da nije reguliran prijevoz bicikala tramvajima, a ni na koja vrata će biciklisti ulaziti, koliko bicikala se može naći u busu, ni gdje će morati stajati.

“Ovom odlukom parcijalno rješavamo problem, ZET prebacuje isključivo odgovornost na bicikliste prilikom postavljanja bicikala na autobuse, što smatramo da nije dobro”, rekao je.


Komentari