Od jutra potvrđeno 49 novozaraženih

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš  na tiskovnoj konferenciji rekao je da je u Hrvatskoj zaraženo 49 novih osoba – tako da ih je sada ukupno 206, prenosi Jutarnji list.

“Kao što vidite, u uzlaznoj putanji smo epidemiloške krivulje. Negativna je stvar da postoje građani koji ne poštuje preporuke i samoizolaciju, te građani koji ne poštuju izbjegavanje okupljanja na javnim mjestima. Želim naglasiti da je poželkljno biti vani na zraku, ali mora se držati razmak od dva metra”.

 Bernard Kaić upozorava: “U samoizoilaciju moraju ići oni koji su kontakti oboljelih ili oni koji dolaze iz zemalja u kojima je zaraza. To su možda i zdravi ljudi, ali kod njih je svakako veći rizik da prošire zarazu. Nužno je distanciranje, smanjenje konatakata, u javnosti i privatno”.

Krunoslav Capak dodao je da u 24 sata imamo 78 novih oboljelih.

“Krivulja nam je brzo krenula uzlaznom putanjom i samo o nama ovisi koliko će biti strma. Moramo izbjegavati socijalni kontakt koji je glavni razlog širenja bolesti”.

Podsjećamo,

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba poziva SVE građane Grada Zagreba da se bez iznimke pridržavaju odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19., 20. i 21. ožujka 2020.

Posebno skreću pažnju na sljedeće odluke:

1.      Odluka o obustavi javnoga prometa (od 21. ožujka 2020)

Ovom Odlukom obustavljaju se sve vrste javnog prijevoza u unutarnjem i međunarodnom cestovnom i željezničkom prometu te javnom gradskom prometu. Iz Odluke je izuzet autotaksi prijevoz.

2.      Odluka o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta (od 19. ožujka, 2020.)

 

3.      Odluka o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja (od 20. ožujka 2020.)

Temeljem Odluke pogrebi, posljednji ispraćaji i polaganje urne mogu se odvijati isključivo u najužem krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice, uz zabranu objave podataka na osmrtnicama o mjestu i vremenu održavanja posljednjeg ispraćaja. Obustavlja se i obavljanje glazbenih te usluge dostave cvijeća i svijeća.

4.      Odluka o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva (od 20. ožujka 2020.)

Sklapanje braka u vjerskom ili građanskom obliku, kao i sklapanje životnog partnerstva moguće je samo u najužem krugu obitelji uz prisustvo službene, odnosno vjerske osobe.

 

Prilikom posljednjih ispraćaja i sklapanja brakova potrebno je poštivati upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a prisutni ne smiju imati povišenu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije.

 

Pozivamo sve građane Grada Zagreba na beskompromisno poštivanje donesenih odluka.


Komentari