OD JANKOMIRA DO IVANJE REKE VOZIT ĆEMO U TRI TRAKE: HAC kreće u realizaciju projekta vrijednog 800 milijuna kuna

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sklopljen je ugovor za izradu idejnog projekta, a učinjene su i procjene zahvata na okoliš. Radi se pak na ishođenju lokacijske dozvole za izgradnju trećeg prometnog traka zagrebačke obilaznice, od Jankomira do Ivanje Reke, javlja Večernji list.

Projekt je to vrijedan oko 800 milijuna kuna, a radovi bi trebali početi za dvije godine.

Zagrebačka obilaznica je dio autoceste A3 Bregana – Zagreb – Lipovac koja prolazi kroz Zagreb i Zagrebačku županiju, a ukupno je duga 25 kilometara. Između ostalog čine je i čvorovi Buzin i Kosnica koji predstavljaju vezu s lokalnim prometnicama, a upravo čvor Buzin nakon radova mogao bi biti ukinut.

Iz HAC-a podsjećaju kako se s godinama promet u okolici Zagreba povećao, štoviše, taj dio autoceste najprometniji je te promet premašuje trenutni kapacitet iste pa je i sama usluga nešto manje kvalitetna nego do sada. Ipak, treći trak trebao bi smanjiti gužve, a očekuje se i pozitivan učinak na zaštitu okoliša te povećanje sigurnosti prometa.

Predviđena je dakako zaštita od buke, a vodu će s autoceste prikupljati i pročišćavati novi sustav odvodnje. Bit će tu i LED rasvjeta, ali i nova prometna signalizacija i prometna oprema s novim odbojnim ogradama i zaštitnim cestovnim sustavima.

Inače, prvotni plan bio je zaustavni trak pretvoriti u onaj treći, ali od toga se odustalo. Privremeno se planiralo i iscrtati treći trak, no pad prometa uzrokovan pandemijom koronavirusa na isti je stavio točku, a iz HAC-a zaključuju kako u ovom slučaju privremeno rješenje i nema opravdanost.


Komentari