OD HARMONIKAŠA DO PINOKIJA Dio majki odgojiteljica odvažio se na tešku pravnu borbu, ali neke ne odustaju od performansa

Foto: Zagreb.info

Kronika borbe roditelja – odgojitelja kreće otprilike otkako je gradonačelnik Tomislav Tomašević sa strankom Možemo! došao na vlast. Jedna od prvih političkih odluka nove vlasti bila je ukidanje mjere – roditelj odgojitelj. No, ta odluka, a specifično odrednica koja se tiče ukidanja mjere svim korisnicima, ‘nije sjela’.

Naime, iako je jedno od predizbornih obećanja doista bilo da neće ukidati stečena prava, to su ipak učinili oko 5800 korisnika mjere s preko 20 tisuća djece. Jasno, započeli su borbu za svoja prava.

Prosvjedi su se prošle godine uoči sjednice 9. prosinca održavali gotovo svakodnevno, to nije pomoglo, Odluka je dobila potporu Skupštine koja je većinski koalicijska između Možemo! i SDP-a.

Jasno, krenuli su u borbu, prvo su tjedno dolazili pred Gradsko poglavarstvo, pa pred stan gradonačelnika na Trešnjevci, pa pred Skupštinu. Prosvjedi su bili živopisni, na njih su dolazili harmonikaši, ali i političari, čitali su bajke, a na posljednjem su čak imali i Pinokija…

Palile svijeće ispred Poglavarstva

Nezadovoljni zbog najavljenog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, članovi Hrvatske udruge roditelja-odgajatelja u studenom su se okupili su ispred zgrade zagrebačkog Gradskog poglavarstva i zapalili svijeće.

Foto: Pixsell

Među prosvjednicima se pojavio i Ivica Lovrić inače podržavatelj roditelja-odgojitelja od samog početka njihove borbe.

Foto: Zagreb.info

Puštanje Tomaševićevih predizbornih obećanja na zvučnik

Tjedan dana kasnije, na istom mjestu ispred Gradskog poglavarstva održao se još jedan prosvjed, baš kao što su i najavili da će svakih sedam dana dolaziti ispred Poglavarstva. Tada su sa zvučnika puštali snimku Tomaševića gdje je rekao da neće dirati stečena prava, ali da postojeće neće dirati, što je bilo njegovo obećanje u kampanji. Također, majke su otpjevale i Moju Domovinu. Bilo je tu i pravih performansa.

Foto: Zagreb.info

Na toj se snimci čuje da mu taj isti njegov citat ponavlja jedna majka, ali gradonačelnik joj odgovara kako to sigurno nije njegov citat i kako su rekli da će revidirati mjeru i zaustaviti prijave. “Ovo nisu stečena prava jer se ne temelje na nikakvom zakonu” čuje se na snimci gradonačelnikov glas sa zvučnika dok prosvjednici glasno zvižde.

Glazbena podrška uz zvukove harmonike

Baš kao i prethodnih tjedana, točno u minutu, roditelji-odgojitelji prosvjedovali su još jednom uz snažnu političku podršku gradskog zastupnika Igora Peternela iz Domovinskog pokreta ali i harmonikaša. 

Ispred Poglavarstva pojavio se i Samir Nurkić, bivši natjecatelj Supertalenta, koji je došao podržati prosvjed. Nekoliko posebnih pjesmica prepjevao je samo za gradonačelnika Tomaševića

Ispred gradonačelnikovog stana

U prosincu prošle godine roditelji-odgojitelji su prosvjedovali ispred gradonačelnikovog stana s transparentom Spavaš li mirno Tomica. Taj kao i svi prosvjedi događali su se izglasavanja Odluke o ukidanju mjere u Skupštini.

Foto: Zagreb.info

“Došli smo da ga podsjetimo na naš problem da vidimo spava li mirno jer nam želi ukinti naknadu. Problematična je cijela odluka koja je poslana na raspravu jer je riječ o ukidanju stečenih prava”, poručili su tada roditelji-odgojitelji.

Kako je Tomica ukrao Božić

Također u prosincu, još jedan prosvjed roditelja-odgojitelja tada je prosvjed nazvana Kako je Tomica ukrao Božić. Ispred Skupštine prosvjednici su noseći transparente poručili kako se ne slažu s odlukom, a tada je to bio posljednji dan Javnog savjetovanja.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Ovaj naš prosvjed smo nazvali Kako je Tomica ukrao Božić iz razloga što bi ta Odluka trebala biti donesena u prosincu kada su Božićni blagdani”, rekla Ljiljana Dragić jedna od osnivačica inicijative Djeca su naša budućnost, a danas u udruzi Hrvatska mati. 

Samo pet dana kasnije došao je i 9.12. dan sudbonosne odluke kada će Gradska skupština u kojoj većinu ‘drži’ Možemo! potvrditi ukidanje Odluke o ukidanju mjere – roditelj odgojitelj.

Sjednica Skupštine 9. prosinca

Sjednica zagrebačke Skupštine trajala je sve do ranih jutarnjih sati, a najviše se raspravljalo oko izmjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj. Zastupnici su vodili bitke gotovo tri sata, a oporba se oštro protivila. U konačnici je prihvaćena izmjena odluke s 27 glasova “za” i 11 glasova “protiv”.

Foto: Zagreb.info

Tom odlukom, novčana pomoć se ukida onima kojima je dijete navršilo sedam godina, a onima s djetetom mlađim od sedam godina, smanjuje se na 1000 kuna od 1. svibnja.

Tijekom cijelog četvrtka, 9. prosinca 2021., roditelji-odgojitelji prosvjedovali su ispred Skupštine grada Zagreba. Roditelji i djeca izmjenjivali su se budući da je sjednica Gradske skupštine trajala cijeli dan.

Kreće sudska borba

U siječnju ove godine roditelji – odgojitelji krenuli su u sudsku bitku protiv Odluke grada o ukidanju mjere. Dio roditelja odgojitelja zajedno s bivšim pročelnikom Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje, Ivicom Lovrićem, podnijeli su skupni podnesak Visokom upravnom sudu tražeći da isti po službenoj dužnosti pokrene ocjenu zakonitosti donesene Odluke. No,  to je učinjeno u ime Inicijative Djeca su budućnost

Foto: Zagreb.info

“Kao čovjek koji sam potpisao nekoliko tisuća rješenja mjere roditelj odgojitelj, od prvog dana sam shvatio da ću biti na pomoć roditeljima odgojiteljima kad je gradonačelnik najavio ukidanje. Obećao sam im besplatnog odvjetnika. Kao što vidite, 320 roditelja je dalo punomoć odvjetniku kojeg sam angažirao i kao rezultat toga je ovaj podnesak koji je predan Visokom upravnom sudu” pojasnio je tada Lovrić.

I druga udruga predaje tužbu

Udruga Huro osnažena podrškom udruge U ime obitelji kreće u jednaku pravnu bitku.  Roditelji odgojitelji okupljeni u udruzi HURO traže da ako Visoki upravni sud do 30. travnja ne donese konačnu presudu traže da se donese privremeno rješenje kojim će se omogućiti nastaviti korištenje mjere za sve korisnike sve dok se ne donese konačna odluka.

Foto: Screenshot

Posjetimo Pinokija

Oko 50 roditelja odgojitelja okupilo se ovog tjedna na performansu “Posjetimo Pinokija” koji se održao u četvrtak ispred Gradskog poglavarstva. Cilj im je ukazati građanima da nisu jedini koji su se našli u problemu te da se to može dogoditi i njima.

Foto: Zagreb.info

“Želimo ukazati da mi nismo jedini problem, da ima i drugih problema, ono što gradonačelnik misli da su problemi, njemu su to djeca, ukida status roditelja odgojitelja, planira prodati Plinaru, imamo problem sa stočarima na Jakuševcu, seli nam Zelenu tržnicu, otkazi u Holdingu. Pinokio je naš gradonačelnik jer je sve lagao, lagao je cijelu predizbornu kampanju i sad laže”, rekla je predsjednica udruge Hrvatska Mati Ljiljana Dragić, dodavši kako njena udruga nije podigla tužbe te da će to napraviti kad ne budu dobili plaću.

I sada čekamo, ako do 30. svibnja Visoki upravni sud ne donese privremeno rješenje roditelji – odgojitelji imaju ograničene mogućnosti. Na idućoj sjednici Gradske skupštine 28. travnja Huro će tražiti moratorij na Ukidanje odluke zbog energetske krize i povećanja cijena.


Komentari