OD OVE GODINE SAMO JEDNO SEZONSKO SNIŽENJE: Provjerite do kada traje!

commons.wikimedia.org

U austrijskom gradiću Parndorfu već se od Božića kupuje na sniženjima od 70, 80, čak i 90 posto.

Iako je većini razne akcije i popuste gotovo nemoguće razlikovati od sezonskih sniženja, prema novom pravilniku koji je ovih dana stupio na snagu, zimsko sniženje počinje danas, odnosno 27. prosinca i trajat će najkasnije do 25. veljače, dok će ljetno počinjati 1. srpnja, a završavati 29. kolovoza, piše Večernji list.

”Lanjska odredba o početku zimskog sniženja u terminima od 27. prosinca do 10. siječnja, proljetnog od 1. do 15. travnja te ljetnog od 10. do 25. kolovoza, nije slijedila praksu trgovaca u okruženju niti navike potrošača, posebno u terminu ljetnog sniženja, kada je u izlozima već mahom jesenska roba” rekla je direktorica Sektora za trgovinu HGK Ema Culi.

Promet u trgovini na malo zbog blagdanske je potrošnje već poslovično dobar u prosincu i bez sniženja, a na krilima pozitivnog trenda pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača, koji su prema analitičarima RBA u studenom dosegnuli najviše razine od predrecesijske 2007., trgovci se nadaju “pojačanom šopingu” i u siječnju.

Predsjednik društva Potrošač Igor Vujović kaže kako mjesec dana prije sniženja u nas obično počinju poznate igre dizanja cijena za 50-ak posto, da bi ih trgovci tek snizili na staro.

Hvatska praksa tako iz godine u godinu potvrđuje da nismo dorasli ekstraminusima u okruženju, pa autoprijevoznici već od početka siječnja građane voze dobro znanim jednodnevnim rutama u Trst, Graz, Ljubljanu ili Beč.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””] U austrijskom gradiću Parndorfu već se od Božića kupuje na sniženjima od 70, 80, čak i 90 posto što je za naše prilike još čudnije, trgovce na to ne tjeraju ni zakoni ni pravilnici već “dobri poslovni običaji” koji tamo funkcioniraju još od 50-ih godina prošloga stoljeća.[/box]


Komentari