Od 11. svibnja kreće nastava za učenike nižih razreda, ali nekoliko tisuća zagrebačkih učenika nakon potresa nema kamo

Ilustracija: Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Danas je Vlada donijela odluku da 11. svibnja kreće nastava u školama za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole, no u jakom potresu koji je prije mjesec dana uzdrmao Zagreb stradale su brojne škole, a Index je dobio popis onih u koje se učenici neće moći vratiti. Nastava se prema tome neće moći održati u čak 11 osnovnih škola, a riječ je o nekoliko tisuća učenika za koje se još ne zna kamo će biti premješteni.

Iz Gradskog ureda za obrazovanje Indexu su rekli da će djeca biti prebačena u one škole koje rade u jednoj smjeni, no nisu naveli u koje točno.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je popis škola uz napomenu da im se i dalje javljaju ustanove jer statičari nastavljaju s detaljnim pregledima zgrada.

U čak 21 školu (11 osnovnih i 10 srednjih) učenici se neće moći vratiti kad završi online nastava i kad se ponovno krene s nastavom u školama, a neće se moći vratiti ni oni đaci koji žive u dva učenička doma, UD Ante Bruno Bušić i UD Marije Jambrišak.

Dvije osnovne škole su proglašene neuporabljivima i dobile su crvenu naljepnicu, a riječ je o OŠ Petra Zrinskog (u Krajiškoj ulici nedaleko od Trga F. Tuđmana) i OŠ Vugrovec u Kašini, gdje je i bio epicentar jakog potresa 22. ožujka.

Privremeno neuporabljivima (žuta oznaka) su proglašene sljedeće osnovne škole: OŠ Josipa Jurja Strossmayera, OŠ Čučerje (PRO Dankovec), OŠ Markuševec, OŠ Ivana Gorana Kovačića, a u istoj zgradi je i XVIII. gimnazija, OŠ Jordanovac, OŠ Bukovac, OŠ Dr. Ivan Merz, OŠ Miroslava Krleže i područna OŠ Davorina Trstenjaka.

Od srednjih škola, neuporabljive su Gornjogradska gimnazija i Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje koje su dobile crvenu naljepnicu.

Privremeno neuporabljive (žuta oznaka) su sljedeće srednje škole: Hotelijersko turistička škola, Škola primijenjene umjetnosti, Škola za klasični balet, V. gimnazija, Prva ekonomska škola, XI. gimnazija (u istoj je zgradi i područna OŠ Davorina Trstenjaka), XVIII. gimnazija (u istoj zgradi je s OŠ I.G. Kovačića) i Gimnazija Tituša Brezovačkog.

Na pitanje gdje će djeca iz ovih škola ići na nastavu u Ministarstvu su nam odgovorili kako je taj odgovor u nadležnosti Grada Zagreba koji je osnivač škola.

“Kao što znate, u izradi je Zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice, kojim će biti reguliran način i izvori financiranja obnove svih objekata, pa tako i školskih. S obzirom na to da su škole u nadležnosti osnivača, u ovome slučaju Grada Zagreba, Ministarstvo upućujemo vas da upit pošaljete Gradskom uredu za obrazovanje. Osnivač će odlučiti u kojim će se školama ili objektima održavati nastava za učenike škola u kojima se ne može održavati nastava”, stoji u odgovoru Ministarstva.

U Ministarstvu navode kako su im se ukupno javile 32 osnovne škole s različitim vrstama oštećenja, kao i 13 srednjih škola, međutim nakon pregleda statičara škole koje smo gore naveli, kao i učenički domovi, dobile su crvenu (neupotrebljive) ili žutu (privremeno neupotrebljive) oznaku.

Index je poslao upit i Gradskom uredu za obrazovanje o tome gdje će djeca krenuti na nastavu, međutim, oni nisu dali konkretan odgovor u koje će se točno škole djeca prebaciti već su samo rekli da će to biti u onim školama koje rade u jednoj smjeni.

Navode kako će konačna procjena štete na svim vrtićima (i 4 vrtića su dobila žutu oznaku DV Gajnice, Markuševec, Vjeverica i Krijesnica) i školama biti poznata u narednim tjednima. Ipak, ističu da se sve oštećene škole i vrtići mogu obnoviti i zadržati, odnosno, da nije potrebno rušenje nijednog objekta.

Grad Zagreb kao osnivač dječjih vrtića i škola sanirati će, kako navode, sve oštećene objekte te očekuju kako će do početka nove pedagoške godine svi dječji vrtići i najveći dio trenutno neupotrebljivih škola biti sanirani te spremni za korištenje.

Dugoročnija sanacija bit će potrebna za jedan učenički dom (UD Ante Brune Bušića), dvije plesne škole (Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje i Škola za klasični balet), te devet redovnih škola, od čega četiri osnovne škole (OŠ Petra Zrinskog, OŠ Vugrovec Kašina – PŠ Vugrovec, OŠ Bukovac, OŠ Miroslava Krleže) te pet srednjih škola (Gornjogradska gimnazija Hotelijersko turistička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Prva ekonomska škola, Gimnazija Tituša Brezovačkog).

U slučaju ponovnog održavanja redovite nastave još ove školske godine, učenici trenutno neupotrebljivih škola nastavu će, navode u Gradskom uredu za obrazovanje, pohađati u školama koje nastavu organiziraju u jednoj smjeni.

“U Gradu Zagrebu nastavu u jednoj smjeni organiziraju 42 osnovne i 16 srednjih škola te će u slučaju ponovnog pokretanja redovitog odgojno-obrazovnog rada i redovite nastave svi zagrebački učenici imati organiziranu redovnu nastavu, poštujući pritom sve preporuke i upute nadležnih službi”, navode u Gradskom uredu za obrazovanje.

Ističu pritom i kako Grad Zagreb u šk. godini 2019./2020. organizira prijevoz za 3.800 učenika iz 19 osnovnih škola te će se za sve učenike koji će nastavu eventualno pohađati u drugoj školi također osigurati posebne linije organiziranog prijevoza učenika te tako osigurati njihov siguran dolazak u školu i odlazak iz škole.

“Ističemo također kako će Grad Zagreb u suradnji sa školama i vrtićima osigurati dostupnost dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i nadležnih službi”, stoji u uredu Grada.

Komentari