OČEVI ZAKINUTI PRILIKOM RASTAVE: Severinin bivši ne odustaje od malenog Aleksandra?

Facebook

Žele da djeca uživaju u pravu na oba roditelja.

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo s g. Milanom Popovićem, članom Udruge, u cilju ima potaknuti da model ravnopravnog roditeljstva istinski zaživi u Hrvatskoj, po primjeru i ostalih država Europske Unije.

Održat će  u utorak, 22. ožujka 2016. g. u 15:00 sati  konferenciju za novinare na temu: “Pokretanje inicijative da u praksi, a ne samo na papiru, zaživi model ravnopravnog roditeljstva u RH”, u Hotelu Esplanade, dvorana Istambul.

“Želimo da djeca uživaju u svome pravu na oba roditelja zajamčenog i Europskom konvencijom za ljudska prava, te da državne institucije počnu raditi za djecu. a ne protiv njih. Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo u suradnji i zajedničkim djelovanjem s g. Milanom Popovićem, želi javnu percepciju i svijest u Hrvatskoj povećati prema osiguravanju ravnopravnosti oba roditelja u odgoju djece nakon razvoda, kao najboljeg modela skrbi nad djecom u takvim okolnostima.”, kazali su iz udruge.

Očevi uskraćeni za prava

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo osnovana je s ciljem promicanja ravnopravnog roditeljstva, zaštite prava djeteta na cjelovitu obitelj, bez obzira na to žive li roditelji zajedno, u čemu će upravo inzistiranje na modelu ravnopravnog roditeljstva po primjeru ostalih država Europske Unije, biti i jeste prioritet djelovanja.

“Dvije trećine članova naše Udruge čine očevi uskraćeni za neki oblik roditeljstva i prava na viđanje djece nakon rastave braka ili partnerske zajednice. Udruga oštro osuđuje praksu u kojoj model ravnopravnog roditeljstva u Hrvatskoj postoji uređen prema najboljim zakonskim primjerima, ali se u praksi ne primjenjuje niti provodi na ravnopravan način kako bi djeca uživala blagodati odrastanja i uz majku i uz oca.”

Želimo da djeca uživaju u svome pravu na oba roditelja zajamčenom i Europskom konvencijom za ljudska prava, te da državne institucije počnu raditi za djecu. a ne protiv njih.

Mnogi očevi danas se suočavaju s brojnim problemima poput zaštite prava djeteta pred nadležnim institucijama, te držimo da svojim djelovanjem kao Udruga moramo skrenuti pozornost te upozoriti hrvatsku javnost na te probleme koji se na žalost i za dobrobit djeteta ne rješavaju godinama.”

Ravnopravno roditeljstvo podrazumijeva u mnogim zakonskim okvirima i praksi obilje rješenja na dobrobit zaštite prava djeteta nakon razvoda, ali ne na žalost u Hrvatskoj.
Stoga tražimo da se pokrene i počne djelovati, po uzoru na EU, i u Hrvatskoj sustav koji:

1. Omogućuje svakom djetetu ostvariti maksimalnu kvalitetnu emocionalnu vezu s oba roditelja kroz sve zajedničke aktivnosti u životu djeteta i roditelja
2. Omogućuje svakom djetetu stalni maksimalni kontakt s oba roditelja u slučaju kad roditelji ne žive u istom kućanstvu ili kad jedan ili oboje roditelja zbog posla duže nisu u mogućnosti biti s djetetom.
3. Omogućuje svakom djetetu nesmetan pristup široj obitelji svakog roditelja.
4. Omogućuje svakom roditelju nesmetan pristup svim aspektima života djeteta.
5. Niti na koji način ne stereotipizira roditelje po rodnom kriteriju.
6. Omogućuje roditeljima ravnopravno ostvarivanje prava i obaveza s obzirom na roditeljsku ulogu i na djecu.

Oliver Čanić
predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Zagreb

 


Komentari