OČEVI U OVOM RODILIŠTU I DALJE NISU POŽELJNI: Unatoč cijepljenju i dostupnim testovima na covid, jedna zagrebačka bolnica ustraje po svom, provjerili smo zašto je to tako

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Unatoč pandemiji i cjelogodišnjim ograničenjima, u nekim stvarima opet možemo “uživati” na isti način kako smo to radili prije pojave bolesti. Dakako, to pak možemo ako smo cijepljeni nerijetko s obje doze ili smo se pak spremni testirati bilo brzim antigenskim testom ili PCR-om koji je čak postao nešto povoljniji nego je to bio prije nekoliko mjeseci.

Ipak, ništa od navedenog ne popušta mjere u bolničkom sustavu, prvotno u rodilištima. Naime, kako ističu Zagrepčanke, u svim je bolničkim sustavima u gradu dozvoljeno prisustvo očeva prilikom poroda, osim u KB Merkur. Dakako, s gradom smo provjerili je li ovaj dio istiniti te ćemo njihov odgovor objaviti po pristizanju.

S druge pak strane kontaktirali smo i samu ustanovu.

“Klinička bolnica Merkur još uvijek nije u mogućnosti dozvoliti pratnju na porodu budući da ista ne može osigurati poštivanje svih epidemioloških mjera, kao što je osiguranje preporučene udaljenosti između osoba u zatvorenom prostoru budući je prostor odjela smanjen zbog potreba organiziranja Covid jedinice.

Navedena odluka je donesena sukladno preporukama stožera, a sve u prvenstvenom cilju zaštite trudnica i novorođenčadi te osoblja naše ustanove”, naveli su.

Tvrde potom i kako će u svakom slučaju razmotriti omogućavanje prisustvovanja porodu uz negativan test ili pak cijepljenje. “U slučaju drugačijih preporuka vezano uz prevenciju širenja virusa COVID-19 revidirat ćemo i dosadašnji stav, a o čemu će pravodobno biti obaviještene naše pacijentice”, zaključili su.


Komentari