Očekuju se gužve u ambulantama: počinje prvi prosvjed liječnika u Hrvatskoj

Tino Juric/PIXSELL

U srijedu, 27. lipnja liječnici primarne zaštite će na Markovom trgu održati prosvjed. Razlog je nezadovoljstvo prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

S bijelim štrajkom kreću već sutra, u utorak 26. lipnja što znači da će pacjente pregledavati sporije što bi u ambulantama moglo stvoriti gužve.

Predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite dr. Josipa Rodić te predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Vikica Krolo ovih su dana u medijima rekle kako će raditi strogo prema pravilima struke, prenosi Jutarnji list.

Naime, kako su pojasnile, radit će po smjernicama koje predviđaju 20 minuta po svakom pacijentu, što znači da bi na taj način dnevno mogli primiti 40-ak pacijenata, a ne između 80 i 120, koliko je sad dnevni prosjek.

Razlog prosvjedu su izmjene koje je u prijedlog zakona unio ministar zdravstva Milan Kujundžić, i to nakon završene javne rasprave. Krolo je istaknula da je donesena drugačija odluka od onoga što se u javnoj raspravi dogovaralo. Poništena su, kažu, dva najvažnija članka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja su tražili, a riječ je o tome da se ukine članak prema kojem postoji određeni postotak liječnika koji moraju raditi u domovima zdravlja i da ordinacije primarne zdravstvene skrbi, gdje uz liječnike obiteljske medicine pripadaju i stomatolozi, pedijatri i ginekolozi, mogu preuzeti drugi liječnici.

“Udruge traže da se poštuju jamstva koja su dobili tijekom javne rasprave – da će liječnici moći sami birati žele li raditi kao privatnici ili zaposlenici domova zdravlja te da se u zakonski tekst vrati mogućnost prijenosa prava na ordinaciju”, rekla je prije nekoliko dana Krolo u medijima te dodala kako će, ne ispune li se ti zahtjevi, krenuti u takozvani bijeli štrajk.

631


Komentari